Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Пловдив остави в ареста Цветан Пъков, прегазил 6-годишния Петьо

| обновено на 23.04.15 в 12:39
Снимка: БГНЕС

Пловдивските апелативни магистрати оставиха в ареста Цветан Пъков, който прегази с колата си 6-годишния Петьо в Панагюрище.

Заседанието започна в отсъствието на обвиняемия, сам пожелал да не е в залата. Още преди даване ход на процеса, родителите на загиналото момче представиха петицията, подкрепена в социалните мрежи от над десет хиляди души. В нея се настоява за законодателни промени и по-строги наказания за убийствата по пътя. Съдът не прие разпечатките да бъдат приложени по делото, тъй като то касае мярката за неотклонение на обвиняемия и не е по същество.

По-рано родителите на детето - Десислава и Петър Гевечанови, обявиха, че искат:

Справедлива и адекватна присъда, и този път да не се измъкне, защото това не му е първата катастрофа, не е първото нарушение, а всеки път се е измъквал и аз не мога да си отговоря как. Повече години затвор и промяна на законите - това от 2 до 6 години не е нищо. Всеки може да отиде и да блъсне някого, да полежи 2 години, за добро държание - 1, а после да го освободят. Много неща трябва да се променят в тази държава. Най-вече трябва да има закони, да се спазват, да са по-малко тези убийци по пътищата. Това е нереален живот в България.

Защитата на Цветан Пъков определи случилото се в залата, както и акциите в подкрепа на семейството на Петьо през последните дни, като безпрецедентен натиск върху съдебната система и призова магистратите да не се поддават на гласовете на улицата.

Адвокат Константин Симеонов заяви също, че клиентът му няма опасност да се укрие или извърши друго престъпление, както и че съжалява за случилото се. Апелативният прокурор Иван Даскалов изтъкна от своя страна, че Цветан Пъков има множество наказания за нарушения на Закона за движение по пътищата, близо 20 за десет години, а срещу него са водени и две в последствие прекратени досъдебни производства, като при тези случаи пострадалите са декларирали делата да бъдат преустановени. Той беше категоричен, че обвиняемият трябва да остане в ареста, това прие и съдебният състав, който се съобрази с постановената от Пазарджишкия окръжен съд мярка за неотклонение "задържане под стража" за Цветан Пъков.

Обвинението срещу Пъков е, че на 14-и април в Панагюрище е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 6-годишния Петьо. След трагичния инцидент, в няколко града се състояха демонстрации с настояване за промяна на законодателството и увеличаване на наказанията за убийствата на пътя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!