Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският градски съд остави в ареста акушерката Емилия Ковачева

| обновено на 25.04.15 в 19:14
Емилия Ковачева
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд остави в ареста акушерката Емилия Ковачева. Мотивът е, че са събрани убедителни доказателства, че тя е нанесла удари на роденото здраво дете. Прокурорът Николай Христов коментира, че акушерката е съзнавала какво извършва:

Само в писмени обяснения пред полицията, които, за съжаление, нямат доказателствена стойност, е заявила, че поради това, че бебето е плакало, го е ударила неколкократно. Аз не мога да си отговоря какви са мотивите за престъпление, какво е накарало тази жена и какво е отключило тази агресия, за да увреди по такъв начин едно невръстно дете. В хода на събиране и проверка на доказателствата ние ще обследваме този въпрос, защото е важен мотивът. Ще се допитаме със сигурност до вещи лица в областта на психологията и психиатрията, които могат да дадат становище.

Емилия Ковачева беше задържана заради нанесен побой на бебе на 4 дни в столична частна болница. 40-годишната акушерка е обвинена в опит за убийство по особено жесток начин.

Прокурорът по делото определи по-рано в събота действията на Емилия Ковачева като "зверски побой". Прокуратурата поиска постоянно задържане в ареста на акушерката като се позова на записите на видеокамерата от помещението, в което ебило бебето. От тях се вижда, че детето е било удряно. Предстои да се извърши анализ на психическото състояние на акушерката. Адвокатът Владислав Янев оспори достоверността на записите от камерата в помещението, в което е било бебето. Той предложи да се провери и друга версия - дали детето не е било изпуснато по време на изследванията. Акушерката е заявила пред адвоката си, че е била подложена на голям стрес, заради претовареност в работата и тежкото 24-часово дежурство. Янев поиска да ѝ бъде наложена по-лека мярка, а не задържане в ареста.  В съдебната зала акушерката, обвинена че е нанесла побой на бебе на четири дни, поиска да бъде освободена, за да се прибере у дома. Ще разберем решението на съда след около час.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!