Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат въздействието върху околната среда на проекта за Национално хранилище за радиоактивни отпадъци

Снимка: БГНЕС

В Оряхово и Мизия ще се проведат обществени обсъждания на доклада за оценка на въздействието върху околната среда на проекта за Национално хранилище за ниско- и среднорадиоактивни отпадъци. Предвидено е хранилището да бъде построено в охраняемата зона на АЕЦ "Козлодуй".

В хранилището ще се съхраняват 140 хиляди кубически метра ниско- и среднорадиоактивни отпадъци от АЕЦ "Козлодуй". Те ще бъдат обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове. Депото е съобразено с екологичните норми. Има шестстепенна защита за трайно съхраняване на слаборадиоактивните отпадъци, които до сега се складират на площадката на централата.

Първият етап на хранилището е предвиден за материали от спрените четири малки реактора, поради което изграждането му се финансира с близо сто милиона евро от Европейския фонд за извеждане от експлоатация на тези мощности. Това е втората процедура за оценка за въздействието върху околната среда на проекта. Първата беше спряна от съда след обжалване от еколози. Новият доклад е съобразен с препоръките на съда. Той отразява мненията на 90 заинтересовани страни и периметърът на обсъждането му е разширен с 11 общини около Козлодуй.

Хранилището е обект с национално значение и изграждането му е обвързано с развитието на ядрената ни енергетика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!