Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите фолклорни таланти от училищата в Котел и Широка лъка с благотворителен концерт в Сливен

БНР Новини
3
Снимка: НУФИ „Филип Кутев“ – Котел

На 28 април училищата за фолклорни изкуства в Котел и Широка лъка изнесоха благотворителен концерт в Сливен. Публиката възторжено посрещна пъстрата програма на младите таланти. Инициатор и организатор на събитието е фондация „Пазители на българщината“.

Очаквахме концерта с голямо вълнение и сме щастливи от успеха, който имаха нашите прекрасни млади изпълнители. Залата беше препълнена, имаше и много правостоящи, а аплодисментите нямаха край – каза Стоянка Тенова, директор на НУФИ „Широка лъка“. И допълни:

Осъществяването на този концерт е част от обещанието, което са поели представителите на фондация „Пазители на българщината“. Миналата година, на традиционната „Войводска среща“ в град Жеравна те са заявили желанието си да подарят един истински празник на публиката и талантливите възпитаници от двете  училища. Концертът беше финансиран изцяло от фондацията, избрала за своя мисия да съхранява и разпространява българската народна традиция и култура. Програмата, която бяхме подготвили, обхваща музиката от всички фолклорни области, както и характерни за Котел и Широка лъка инструменти и танци.Организаторите благодариха сърдечно на всички участници и казаха, че ще превърнат тези концерти в традиция.

Средствата, събрани от продажбата на билети за събитието, са предоставени на двете училища. С тях ще бъде подновен инструментариумът, ще бъдат купени сценични костюми.

Активната творческа дейност на НУФИ „Широка лъка“ продължава.

Независимо, че краят на учебната година е съвсем скоро, нашите ученици подготвят още концерти – продължава г-жа Тенова. – На 2 май, от 18 часа каним всички в залата на училището, на тържествен концерт по случай 15-годишнината от откриването на специалността български народни танци. Ще представим най-новата продукция на художествените състави. Много сме щастливи и от факта, че наши бивши възпитаници ще се включат в програмата. Получили своята първа реализация като ученици в НУФИ „Широка лъка“, днес те успешно концертират с най-добрите танцови състави от ансамблите „Тракия“, „Пирин“, „Българе“ и др. Радваме се, че на този ден ще се събере голямото семейство не само на специалността, чиято годишнина отбелязваме, а и на цялото ни училище.





Снимки: НУФИ „Филип Кутев“ – Котел и НУФИ „Широка лъка“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия