Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитровград иска Паметника на Съветската армия

Паметникът на Съветската армия в София може да бъде преместен в Димитровград, ако бъде демонтиран. Такова решение са взели общинарите в града. Според местния парламент, мястото на този монумент е в изградения по времето на социализма град.

21 гласуваха за паметника на Съветската армия от 33-ма общински съветници. Мотивите монументът да бъде монтиран в димитровградския парк "Марица" обяснява председателят на местния парламент Стефан Димитров.

Паметникът на Съветската армия за мен има един основен смисъл. Това е от гледна точка на концепцията на Димитровград като град, като развитие, като бъдеще. Не е от гледна точка на създаването на Димитровград. Ако София не го иска, нормално е ние да го приемем. Когато имаш такава архитектура обаче трябва да имаш и така наречените типични за периода си паметници. Кой може да бъде такъв внушителен паметник, не само Георги Димитров, паметникът на Съветската армия. Нормално е ние да  го приемем.

Ако паметникът на Съветската армия бъде даден на Димитровград, той ще стане част от Алеята на тоталитарното изкуство и ще бъде туристическа дестинация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!