Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Искам моите колеги да се срещнат с прекрасната българска публика“ – Веселин Пантелеев-Ешкенази за концерта на Кралския Концертгебау оркестър

Снимка: архив
След броени дни е концертът на Кралския Концертгебау оркестър, чийто концертмайстор е нашият сънародник Веселин Пантелеев-Ешкенази. Той е и основният двигател за осъществяването на това събитие. В голямата зала на НДК ще чуем камерната формация към прочутия състав. Още подробности разказва г-н Ешкенази в интервю за Радио България:

Концертът на 8 май е дългоочакван от всички нас, изпълнителите в Концертгебау камерен оркестър – Амстердам. Идваме в София, за да зарадваме публиката с една красива,добре подбрана класическа програма. За мен това винаги е било мечта – да доведа тук своите колеги и приятели от оркестъра, с който работя дълги години. И не само, за да видят къде съм роден, но и да усетят прекрасната българска публика. Надявам се това да се случи и всички ние заедно да се наслаждаваме на прекрасната музика. Програмата ни е много разнообразна. Включили сме произведения от Менделсон, Чайковски... Аз ще изпълня Концерт за две цигулки от Й. С. Бах заедно с младата българска цигуларка Вилияна Бобева, студентка в консерваторията в гр. Есен, Германия. Всички изпълнители от оркестъра са много щастливи, че могат да представят този млад талант пред българската публика. Солист е и британецът Доминик Селдис. Той е мой колега и приятел, виртуоз на контрабаса, а също – телевизионна звезда в Англия и Холандия, където представя „класическо риалити“. Публиката много го харесва. Свирим заедно дует от Ботезини, който е изключително труден и за двата инструмента. Програмата е широкоспектърна и се надявам да се забавляваме заедно с публиката в зала 1 на НДК.

Роден в семейство на български музиканти, Веселин Пантелеев-Ешкенази е получил образованието си в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и НМА „Панчо Владигеров“. Продължава в „Гилдхол“ – Лондон, при проф. Ифра Нийман. Завършва с диплома за солов изпълнител. Оттогава изнася концерти в цяла Европа, САЩ, Южна Америка, Азия…

Аз съм концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър вече 15 години – продължава известният цигулар. – Заех тази позиция през 2000 г., след труден и доста дълъг конкурс, който продължи няколко месеца. Случайността „ме покани“ да живея в Холандия. Там заминах след следването си в Англия. Щастлив съм, че вече мога да споделя музиката, която изпълняваме и с българската публика. Освен като концертмайстор и солист на Концертгебау оркестър, изнасям рецитали с различни програми и състави – дуо с пиано, квартети, клавирен квинтет и т.н. Все още свирим заедно с нашия прекрасен пианист Людмил Ангелов, с когото е огромно удоволствие да се работи. Скоро ни предстои голям концерт в Мадрид. Това ще бъде празник за нас, тъй като точно преди 20 години, отново през май, се състоя първият ни съвместен концерт. Той беше в Толедо, на Международния музикален фестивал, който Людмил организира в този град. Сега ще свирим в прочутата зала „Аудиторио“ в испанската столица, очаквам концерта с голямо вълнение.

.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!