Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на изкуствата „Априлци вдъхновява“ – 2015

БНР Новини

На 9 май е празникът на старопланинския град Априлци, който всяка година припомня подвига на загиналите в Априлското въстание от 1876 г. Въстанието завършва с неуспех, но категорично заявява пред света волята на българите в тогавашната Османска империя да воюват за националната си независимост.На тази дата се правят възстановки на битките, проведени преди 139 години по тези места. През 2014 г. в дните около 9 май се проведе за първи път Фестивал на изкуствата „Априлци вдъхновява”. Организатор е общината, заедно с Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. В основата е оригинална идея – в рамките на три дни трима творци, представители на различни изкуства /живопис, скулптура, музиа/, канят трима свои колеги. Или както организаторите казват, това е формулата „Три по три… по три”.  Доц. Владимир Аврамов, преподавател във ВТУ, създател на фестивала, очертава някои от акцентите на второто издание:

Стремежът ни е да продължим това, което заложихме миналата година – създаване на изкуство, инспирирано от традицията, но със съвременни изразни средства и съвременна стилистика. Не подготвяме нищо предварително, всичко трябва да се направи на място – подобно на древните атланти, които черпели сила в съприкосновение със земята. Априлци се намира в Централния Балкан – много красиво място, което въздейства върху въображението на артиста. Художници ще претворяват пейзажа. Двама души ще рисуват платна, свързани с темата за героиката. Милен Джановски ще композира пластичен обект – инсталация, наподобяваща българските чанове. Творбата е пространствена – пет големи чана, всеки с големина над 2 метра, ще бъдат разположени под големия каменен мост на Априлци. „Езиците“ на тези огромни чанове ще са потопени в реката и в зависимост от течението ще издават различни по сила звуци. Това е донякъде синкретична творба. Част от атракцията ще бъде поставянето й. Авторът се занимава с алпинизъм, подготвил е цветни въжета. Това също ще бъде интересно за зрителите. Стената на сграда, от типа „калкан“, ще бъде покрита с винил, който представя авторска композиция – 3Dколаж, създаващ илюзия за пространствено пробиване на стената. Ще се постараем да се справим с краткия срок и да сътворим качествени произведения.

За втори път куратор на скулптурните изяви е проф. Стефан Лютаков, ръководител на катедра „Скулптура“ във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ.

Миналата година създадохме много интересна пластика – разказва той. – Тя чудесно се вписа в парка на Априлци, посещаван от жителите и гостите на града. Без конкретна подготовка направихме две големи птици от метал, отпадъчни материали и камък. Хората ги приеха много добре, въпреки „съвременното звучене”. Тази година също ще творим спонтанно, провокирани от мястото, от материалите, които ще ни предоставят организаторите. Участват двама мои студенти, второкурсници – Сергей Пейчинов и Николай Чемберски, много талантливи хора. Както и Красимир Методиев – магистър, той се включи и миналата година. Ще имаме реалнопространство, възможност да проектираме и осъществим мащабен проект, да споделяме нашите виждания, да чуем мнението на хората – все истински неща, които не могат да се случат в ателието. За мен е важно студентите да се срещат със средата, към която е адресирана скулптурата и без която не може да съществува. Такава е и нашата практика на преподаване във ВТУ. Колкото да сме вторачени във вътрешния си свят, трябва да се научим да общуваме и да си помагаме. Понякога не е възможно човек да се справи сам. Творецът трябва да търси и да намира помощта на колегата си. На това уча и младите творци.

Ръководител на музикалните проекти е Тодор Котопанов. Заедно с пианистката Магдалена Василева, младият бас ще изнесе класически рецитал на 8 май. На следващия ден за гостите събитието ще свири етноджаз формация – Стоян Янкулов-Стунджи ( на ударни) и Живко Василев трио.

Снимката е предоставена от организаторите фестивала



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!