Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гигинският манастир бе осветен отново

| обновено на 10.05.15 в 17:32

Няколко години след началото на ремонта в Черногорския Гигински манастир, той беше осветен отново. До него вече има нов асфалтиран път. Обновлението на манастира до голяма степен се дължи на усилията и находчивостта на игумена му отец Никанор, който сподели пред "Хоризонт "откъде черпи своята енергия:

Божията благодат само дава сила, когато човек служи на Господ, както сам Христос каза на апостолите, човек не само с хляб се храни, а с това, че изпълнява божията воля. Когато човек изпълнява божията воля, старае се да я изпълнява макар и със своите немощи и грехове, Бог му дава сила, благодат и той успява.

Премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Кристалина Георгиева присъстваха на откриването на петкилометровия път и новото крило на Черногорския манастир "Св.св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски". За строежа бяха отпуснати 700 хил. лева. 

Строителството на църквата е започнало от 1930-а година, но само допреди няколко години на мястото й е било поляна, спомни си премиерът:

Манастирът можеше да се намери по праха от колите, черен път, 6 и 6 - 12 км отиване и връщане. Манастирът беше паднал, това беше поляна. Тогава им казах, че ще го направя и това е факт, както и съм им обещал и изпълнил вече 99% от програмата, която сме имали през годините. От метрото на София до магистралите. Всичко се строи с добри темпове. Виждате колко хубаво става. Колко се радват хората, вече няма да дишат прахта и като дойдат в тая света обител, виждате какво е настроението. Ако не беше лошият експеримент Орешарски - правителство на БСП, ДПС и "Атака", държавата вече щеше да е три пъти по-напред. Всичко щеше да се е случило миналата и по-миналата година. Всичко щеше да е свършило. Сега вече щяхме да строиме по "Хемус" до Търново.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!