Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ отбелязва 55 години от създаването си с концерт в НДК

Снимка: nui-pleven.tea.bg

Класическа музика, фолклорни песни и танци, произведения на границата между двата жанра – това накратко е съдържанието на програмата, с която Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен ще отбележи своята 55-а годишнина. Концертът на 12 май (от 19 ч.) е част от „Салона на изкуствата“ в Националния дворец на културата. Така младите артисти и техните преподаватели поставят началото на поредица от събития, посветени на празника.

Сред най-известните възпитаници на НУИ „Панайот Пипков“  е проф. Пламен Джуров – диригент и композитор, Пламена Мангова, която от няколко години прави сериозна световна кариера, цигуларката Деница Казакова, перкусионистката Василена Серафимова. Да не забравяме и „ядрото“ на прочутия „Ку-ку бенд“ – Слави Трифонов, Евгени Димитров – Маестрото, Георги Милчев – Годжи. А също - кавалджията Владимир Величков, гъдуларката Даринка Цекова, народната певица  Гергана Димитрова (от „Мистерията на българските гласове“), поп и етно певицата Нина Николина и още много други.

Перкусионен ансамбъл „Акцент“

Създадено като средно музикално училище през 1960 г., днес то включва изобразително изкуство, поп и джаз пеене, а от миналата година – и актьорско майсторство. Интересен факт от историята – това е първото специализирано учебно заведение у нас, въвело изучаването на народни инструменти. Годината е 1966-а. Само за справка – училището за народна музика в Котел отваря врати през 1967 г., а в Широка лъка – през 1971 г.


Тук е и първата у нас зала, построена специално за концертните изяви на учениците. Днес тя носи името на Божко Шойков – директор в продължение на 34 години. Всъщност, през цялата си история училището е имало само трима ръководители. Първият остава на поста само година, предава го в ръцете на г-н Шойков. Той буквално вгражда живота си в усилията да развие и утвърди педагогическата школа, да изгради облика на училището. За свой наследник оставя Жечка Димитрова.

За концерта в НДК сме подготвили истинска панорама на специалностите, които се изучават при нас – казва г-жа Димитрова и продължава:

Съжалявам, че не можем да организираме изложба на нашите талантливи художници, но със сигурност ще го направим по-късно. През цялата година ще има различни концерти, експозиции, посветени на празничния повод. Кулминацията е през ноември – на патронния ни празник. Планирали сме да представим изкуството на нашите възпитаници в Пловдив, Варна, Русе, Бургас, още веднъж в София. В концерта, подготвен по покана на „Салона на изкуствата“ ще вземат участие млади изпълнители, спечелили престижни отличия. Само преди дни виолончелистката Натали Нейкова от IX клас се завърна с първа награда от Международния музикален конкурс в гр. Ниш. Ще свири и виолистката Камелия Първанова – също лауреат на много конкурси. Както и още много други талантливи деца и юноши, които имат в биографиите си дълъг списък с отличия. Почитателите на акордеона ще имат възможност да чуят нашия ансамбъл „Акордеомания“. Ще има и динамични народни танци в изпълнение на фолклорния състав. Едновременното изучаване на класически и фолклорни специалности провокира създаването на произведения, които съчетават двата стила. Подобни примери също намериха място в програмата.

Място за обучение и изява са множество формации. С най-дълга история сред тях е камерният оркестър „Бревис“, създаден през 1972 г.


Снимки: nui-pleven.tea.bg






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!