Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Военните са на границата, ако нещата в Македония отидат на зле

АБВ, ПФ, БСП и ДПС излязоха с декларации по повод случилото се в Македония

| обновено на 13.05.15 в 18:25
Снимка: БГНЕС

Военните са на границата, ако нещата в Македония отидат на зле, каза в парламента премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че при една хуманитарна криза, трябва да имаме готовност 90 000 граждани с български паспорти да дойдат  в нашата страна. Борисов обясни, че правителството следи с тревога събитията в Македония и допълни, че няма загинали български граждани. Той определи 17-и май, когато се готви голям митинг, за ключова дата за Македония.

Военните са на границата, подготвят си точки, ако нещата отидат на зле в Македония. Подготвяме и пунктове, защото тези, които са с български паспорти, спокойно могат да си дойдат. Имам информация, че са около 90 000. Могат да се приберат в България, български граждани, които са с български паспорти. Тези неща, които мога явно да ви кажа от службите, сме започнали като действия в момента.

Ситуацията в Македония беше повод и за политически декларации.

АБВ, Патриотичният фронт, БСП и ДПС излязоха с декларации по повод развитието на политическата ситуация в съседна Македония.

АБВ изрази тревога от развитието на политическата ситуация в съседна Македония. В декларацията се призовава правителството в Скопие да предприеме ефективни мерки за борба с тероризма и за пресичане на всякакви опити за разпалване на етнически конфликт.

Според АБВ случилото се в Куманово е печален пример за това как насаждането на омраза и разделение в обществото лесно могат да прераснат в човешка трагедия. От партията изразяват надежда този случай да остане изолиран инцидент, а подбудителите и участниците да бъдат наказани. АБВ призовава ЕС да приложи ефикасни инструменти за решаване на проблемите в Македония, преди всичко като потвърди политиката за разширяване на Съюза и очертае конкретна и реалистична перспектива на интеграцията на страните от Западните Балкани. Според партията българското правителство трябва да направи цялостна оценка на ситуацията в Македония от гледна точка на възможните рискове и заплахи за сигурността на страната ни и да представи пред парламента или Консултативния съвет за национална сигурност при президента комплекс от действия и инициативи, а министърът на външните работи да докладва в Комисията по външна политика на Народното събрание за състоянието и перспективите на двустранните отношения с Македония.

Този път, който ни показа ДПС, ни води именно към македонския сценарий капсулиране на етническите групи, сепариране на етническите религиозни общности и конфронтация с мнозинството, а пътят за интеграция е точно обратен. Използвам повода да призова правителството на Република България към много по активна, но и взискателна политика по отношение на европейското бъдеще на страните на запад от нас. България трябва да изрази подкрепата си за гражданската енергия, която днес наблюдаваме в Скопие, да бъде представен ясен план в случай на задълбочаване на конфликтите и появата на бежански проблеми, заяви съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

Никакво политическо пристрастие не е в състояние да отрече безспорния факт, че безкръвният преход в България стана възможен именно заради изградения български етнически модел. И тук особена роля  изигра именно ДПС. Днес да се твърди, че всъщност в Македония се е провалил модела на ДПС, е не просто некоректно, това е и грубо преднамерено политическо твърдение, каза председателят на партията Лютви Местан.

Янаки Стоилов от БСП коментира: То също допринесе да се предотвратят реални напрежения, провокации и рискове, които можеха да обърнат хода на обществено-политическите процеси в страната. Дали днес ДПС продължава не само на думи, а като действия да доказва своето развитие като българска национална партия, която не се влияе от външни фактори? Ние навлизаме във все по нестабилен период, който има опасност да засегне Балканите и в случая Македония не е единственият елемент в тази нестабилност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!