Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Фолклор без граници“ – авторски концерт на Марек Дяков

Снимка: marekdyakov.com

На 15 май в Националния дворец на децата предстои авторска вечер на композитора Марек Дяков. Събитието е част от инициативата „Майсторски класове за будители“ на Националната мрежа за неформално образование. Създадена през 2013 г., мрежата обединява хора и организации, които се стремят да утвърдят т. нар. „неформално учене и образование“ като естествена част от националната образователна система. Координира се от Центъра за интердисциплинарни изследвания и иновации в неформалното образование към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Идеята е да бъдат подкрепени личности и проекти, които представят постиженията на нашата народностна духовност.

Ето и още подробности за концерта – разказва Марек Дяков:

Майсторски класове за будители“ се организира в партньорство с Националния дворец на децата в София. Поканата да представя свои творби за мен е голяма чест. В програмата съм включил произведения на фолклорна основа, защото това е целта на тази инициатива – тя дава публичност на автори, които пазят българските традиции, стимулира творчеството им. Сред участниците са състави и изпълнители, с които имам дългогодишно сътрудничество – децата от танцов ансамбъл „Бъдниче“ към Двореца на децата, танцов ансамбъл „Българани“, добруджанската народна певица Ивелина Димова и др. Като автор работя с различни състави. Диригент съм на „Гоце Делчев“ – най-стария у нас фолклорен ансамбъл, който в края на май ще отбележи своята 70-а годишнина.

Биографията на Марек Дяков изцяло е свързана с музиката и фолклорното изкуство. Роден в Югозападна България, той израства в красивия крайдунавски град Силистра – в североизточната част на страната ни. Започва като танцьор в ансамбъл „Добруджа“ – град Добрич. Постепенно развива и уменията си на акордеонист. Бил е бил на стотици сцени като изпълнител. Завършил е Великотърновския университет. Марек Дяков е основател на школа по акордеон в Националния дворец на децата, където преподава и до днес. В продължение на пет години е работил с българските общности зад граница. В този период създава в Молдова хор „Родолюбец“, с който печели много отличия от хорови конкурси и фестивали у нас и в различни европейски страни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!