Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 проекта ще бъдат финансирани от Фонд "Солидарност" след наводненията във Врачанско

Снимка: Светослав Цветанов

11 проекта на обща стойност 3 милиона и 890 хиляди лева бяха включени в приоритетния списък за финансиране по Фонд "Солидарност" след наводненията във Врачанска област от миналото лято. Проектите бяха класирани на работна среща между кметовете на 10-те общини и областния управител Малина Николова

Приоритетният списък е съгласуван от представители на всички общини. В резервния списък попадат всички останали операции, които са над 50, на стойност над 4 милиона, каза тя.

Предвидени са дейности в седем общини за покриване на щетите от наводнението и предотвратяване на нови бедствия. Най-много са средствата за община Мизия, съобщи областният управител:

Възстановяване на проводимостта на река Скът в границите на регулация на община Мизия, включително възстановяване на дига и почистване от наноси вследствие на наводнението - над 1 милион и 770 хиляди лева.

Кметът на Мизия Виолин Крушовенски заяви:

За да не се повтори бедствието и да се реши въпросът един път завинаги с водата, ресурсът, който се осигурява, е напълно допустим като мярка и ще се почисти коритото на реката от наноси, което е вследствие на опустошителното наводнение от 2-ри август. 

Проектите ще бъдат одобрени от Регионалното министерство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!