Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин се надява следващата седмица да има съгласие по пенсионната реформа

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин вярва, че противоречията между социалните партньори по пенсионната реформа ще бъдат преодолени в рамките на следващата седмица. В петък правителство, работодатели и синдикати договориха нарастване на вноските за пенсия с по един процент през 2017-а и 2018-а година, а вноската за безработица ще се запази

По-голямата част от пакета с пенсионни реформи вече е договорена, съобщи за "Хоризонт" Ивайло Калфин. Включително остава по-ранното пенсиониране за категорийните работници на 55 години за първа категория труд и на 60 години за втора. Затова вицепремиерът и социален министър не разбира упорството на БСП, откъдето твърдят, че няма да дадат политическа подкрепа за реформата.

Ако БСП продължава да се държи напук и да отхвърля абсолютно всичко, което предлагаме, не помага на избирателите си. Мисля, че това, което предлагаме, до голяма степен отговаря на различни предложения, защитавани от БСП, заяви Калфин.

През идната седмица министър Калфин очаква да бъдат изчистени и все още спорните моменти по пенсионирането в силовите ведомства и по отношение на инвалидните пенсии.

Мисля, че последните резерви, които намерихме в тази система дават основание, поне аз съм умерен оптимист, че до сряда ще можем да имаме съгласие. Не е задължително, но правя всичко възможно и мисля, че е проръчително съгласието между социалните партньори, посочи Калфин.

На 20-и май Министерският съвет ще одобри окончателния вариант на промените в Кодекса за социално осигуряване, а до края на лятната сесия на парламента, се очаква да бъдат гласувани и от депутатите, така, че да влязат в сила от 1-ви януари следващата година. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Пенсионна реформа: Остава правото на избор за парите за втора пенсия

В пакета от предложения за пенсионната реформа остава правото на избор къде да отиват парите за втора пенсия. Финансовият министър Владислав Горанов още през януари предложи формулата за многократно преместване от частен фонд към държавния и обратно:..

публикувано на 31.03.15 в 14:12
пенсионери пенсии възрастни хора

Ще осъвременяват пенсиите по "швейцарско правило"

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 1.9 на сто по т.нар. "швейцарско правило". Това реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт. Така пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват с половината от ръста на..

публикувано на 11.05.15 в 14:25

Задълбочава се проблемът със спрените заради разследване инвалидни пенсии

Проблемът със спрените заради разследване на Специализираната прокуратура 267 инвалидни пенсии в Разградска област се задълбочава и може да не намери решение в близките години. Това съобщи бившият областен управител на Разград Стоян Ненчев. Въпреки че по..

публикувано на 05.05.15 в 15:30