Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютви Местан оспори в съда глобата за предизборна агитация на майчин език

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан оспори в съда наложената му глоба от 2000 лева за предизборна агитация на майчин език. Той заведе иск в Районния съд в Момчилград срещу наказателно постановление на областния управител на Кърджали за това, че на предизборен митинг миналия септември е говорел на език, различен от българския. На първото заседание по делото Лютви Местан се яви с адвокат. Присъстваше и председателят на ЦИК Ивелина Алексиева.

В съда Местан застъпи тезата, че по-голямата част от речта му е била на български, използвал е фрази на майчин език като сентенции.

Според Местан ЦИК няма ясни критерии кога се използва друг език и посочи, че не са наложени глоби на европейски политици, говорили на английски в предизборната кампания.

Заседанието съвпадна с честванията в Джебел на майските събития отпреди 26 години. Пред събралите се Местан определи делото като делото на своя живот.

Знаете ли къде се случва това – в демократична България, осма година член на ЕС, е престъпление да говориш на майчиния си език, посочи Местан.

Според него има внушения, че ако се разреши на ДПС да използва майчин език, събитията от Западните Балкани ще се пренесат у нас.

Не само че няма оръжие в ръцете ни. Не само че няма камък в ръцете ни. Единственото нещо, което държим, е цветето като символ на толерантността и любовта, с които отговаряме и ще отговаряме на омразата, каза Местан.

Съдът ще се произнесе по казуса до един месец.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Лютви Местан

Лютви Местан: Реформаторският блок е на път да деформира демокрацията в България

Под мотото "Заедно срещу омразата" премина тазгодишният възпоменателен събор в местността Демир баба теке край Исперих, организиран в памет на жертвите на Възродителния процес и майските събития от 1989 г.  Омраза вече се лее и от трибуната на..

публикувано на 16.05.15 в 17:25

Местан: Списъците с посетителите при Цветан Василев слагат край на мита, че ДПС е универсалното зло

Излезлите списъци за посетителите при банкера Цветан Василев слагат край на мита за това, че ДПС е универсалното зло. Това е мнението на лидера на ДПС Лютви Местан . Как се връзва това с мита, че КТБ е била банката на ДПС? Kакво е правил Костов в..

публикувано на 15.05.15 в 11:03

Лютви Местан пристига на митинг-събора в местността Демир баба теке

Лютви Местан и всички членове на Централното оперативно бюро на ДПС ще участват в традиционния митинг-събор в местността Демир баба теке край Исперих. Събирането ще бъде утре, на 16 май. Митингът е посветен на 26-та годишнина от мирните протести на..

публикувано на 15.05.15 в 13:31

Местан: Събитията в Куманово актуализират българския етнически модел

Лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан  заяви, че събитията в македонския град Куманово актуализират българския етнически модел. По думите му този модел на толерантност е алтернативата на гражданските конфликти: Надяваме се политическата..

публикувано на 10.05.15 в 15:10

Лютви Местан: Дясното все повече се приближава към национал-популизма

ДПС е призвана да бъде основният стълб на либералната демокрация в България. Това е заявил лидерът на партията Лютви Местан на митинг в с.Ябланово, Община Котел, на традиционния събор "Герлово пее и танцува". Под надслов "Заедно срещу омразата" ДПС..

публикувано на 03.05.15 в 21:17