Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Русев е новият артистичен съветник на Софийската филхармония

Светлин Русев

Най-старият у нас симфоничен оркестър подготвя пъстра програма за следващия си концертен сезон. В нея присъстват световноизвестните български оперни гласове Веселина Кацарова, Красимира Стоянова, Орлин Анастасов. Очакват се много солисти и диригенти, които ще бъдат представени за пръв път у нас. Отделено е и специално място за френската музикална култура.

Все още е рано да се разкрият всички изненади, които ни очакват през 2015-2016 година. Затова пък е време за кратка равносметка, както обяви изпълняващият длъжността директор Виктор Стоянов на среща с медиите. Той и неговият екип работят заедно около пет месеца. Повече от 3000 млади музиканти (ученици и студенти) са посетили безплатно концерти по новата програма „Имаш запазено място“. За тях ще бъде създадена и Академия за оркестрово свирене. Към ръководството на Софийската филхармония се присъединява известният български цигулар Светлин Русев, който е новият артистичен съветник.

Светлин Русев е концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио от 2005 г. (Две години по-късно е избран  за главен гостуващ концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Сеул.) Професор е по цигулка в Националната консерватория в Париж. Като ученик в България и студент в консерваторията, в която сега преподава, той печели многобройни награди от престижни конкурси. Активно концертира като солист на оркестри, а също и с камерни програми. Ще успее ли да вмести в натоварения си график работата  за Софийска филхармония? Ето и неговия отговор:

Да, аз съм изключително зает. Но за мен това е мисия. Ако мога с нещо да помогна, ще бъда щастлив.  Преди години направих компактдиск с произведения на Панчо Владигеров. Знам, че това е само „една капка в морето“, която допринася за популяризирането на българската музика. Но се радвам, че той беше добре приет. Всички, които сме в екипа, ще използваме своя опит и контакти, ще се стремим да следваме репертоарната политика, взимайки най-известните и най-добрите световни примери. Една от важните задачи е да привлечем повече публика. А също - да създадем по-добри условия за работа на музикантите. Вече се подготвя ремонт на залата. Водя разговори с лютиери в чужбина, с които да осигуряваме поддръжка на инструментариума. Това е много важен момент от моето развитие. Приемам работата като признание. Всяко присъствие на сцена тук е уникално, а българската публика винаги ме посреща много топло. Колкото до „френската връзка“ в програмата за следващия сезон, детайлите са тайна, но мога да кажа, че ще има неизпълнявани досега произведения от различни епохи. Ще представим майстори на инструменти, които рядко изпълняват солови концерти с оркестър - цугтромбон, валдхорна, тромпет. Гостуващите артисти ще правят майсторски класове, ще се срещат с български музиканти. Идеята е те да бъдат професионален и човешки пример за младите. Надявам се да имаме успех.

Главен диригент на Софийската филхармония остава Мартин Пантелеев, който също има постоянни професионални ангажименти в чужбина. Гост-диригент ще бъде Максим Ешкенази, създател на образователни програми за деца и възрастни „Фортисимо фамилия“, „Фортисимо в клас“ и др. Както и словенският му колега Урош Лайовиц. В афиша през следващия сезон ще видим и имената на френския пианист и диригент Жан-Бернар Помие, Любка Биаджони (щатен диригент в оркестъра от няколко години) и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!