Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще възстановява ДДС по водните проекти на общините

Снимка: БНР
Държавата ще възстановява ДДС по водните проекти на общините. Това прие парламентът с промените на второ четене в Закона за ДДС. Основните критики дойдоха от депутатите от "БСП лява България".

Държавата ще възстановява платения от общините ДДС по европейските проекти, свързани с изграждането на водните цикли през програмния период 2007-2013 година. С поправката в Закона за ДДС се дава правото на общините да упражнят правото си на данъчен кредит за получени от тях доставки на стоки или услуги за изграждане на ВиК системи и съоръжения. Условието е общините да са регистрирани по Закона за ДДС и да не са упражнявали това право до момента.

От БСП бяха категорични, че промените са извънредни и неефективни. Депутатът Чавдар Георгиев коментира. Не може със задна дата ние да преуреждаме данъчно отношение. Това досега не е правено никога. Как така ние ще преуредим и ще върнем право на данъчен кредит от 01.01.2007 година, замислете се малко над този въпрос. Ние ще предизвикаме безусловна необходимост от финансова корекция по отношение на одобрените проекти по Оперативна програма "Околна среда", включително и такива, които са завършени вече. Как ще стане  това на практика, обяснете ми.

От ГЕРБ разглеждат промените като финансово облекчение за общините. Колегите в момента казват следното: "Не искаме да помогнем на общините", каза Станислав Иванов.

На общините като собственици на инфраструктура им се дава право, като станат вече собственици на тази инфраструктура, те вече могат да упражнят правото на данъчен кредит за направените разходи за изграждане на инфраструктурата и затова правим спешно този законопроект и искаме по този начин да улесним общините, допълни Владислав Николов.

С приетите промени се очаква влиянието върху приходната част на държавния бюджет да бъде около 150 милиона лева в плюс.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Депутатите ще започнат работа с второто четене на промените в закона за ДДС

Депутатите ще започнат работа с второто четене на промените в закона за ДДС, свързани с европейските средства по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013". В дневния ред на парламента е и първото гласуване на промени в Закона за защита на..

публикувано на 21.05.15 в 07:43