Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филхармония „Пионер” открива „Софийски музикални седмици” с концерт на 24 май

По традиция Международният фестивал „Софийски музикални седмици” започва на 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура. Програмата на предстоящото 46-о издание включва камерни и симфонични концерти, няколко музикално-сценични произведения. Ще бъдат отбелязани важни годишнини – 75 години от рождението на българския композитор Александър Йосифов, 100 години от смъртта на Александър Скрябин, 130 години от рождението на Морис Равел и др. Сред акцентите в афиша са изявите на Валентин Радутиу – виолончело и Евгени Божанов – пиано (27 май), струнен квартет „Харингтон” от САЩ (10 юни), Камерен ансамбъл „Софийски солисти” (18 юни), рециталът на Пламена Мангова – пиано (23 юни) и др. Както обикновено, съпътстващите събития са не по-малко значими. „Джаз във фокус” е озаглавил изложбата си Зафер Галибов, в която представя фотографии на джаз музиканта Милчо Левиев. Предстоят научни конференции, майсторски класове, семинари.

Честта да открие фестивала тази година има Филхармония „Пионер” – един от най-старите художествени състави на Националния дворец на децата. Създаден през 1946 г., оркестърът има богата история. Най-забележителните страници от нея са свързани с дългогодишното ръководство на проф. Влади Симеонов. Под палката на маестро Симеонов детско-юношеският състав е свирил в цяла Европа, Мексико, САЩ… На репетиция преди концерт в ООН през 1979 г. самият Ленард Бърнстейн дирижира „Пионер”, след което оставя следния автограф: Това не е „пионерски” (в смисъл детски) оркестър. Това е върхът на цивилизацията!

В състава днес са ученици от Националното музикално училище, студенти от Националната музикална академия, както и деца от други учебни заведения. Подробности за програмата на тържествения концерт-матине в зала „България” научаваме от младия диригент Любомир Денев-син, ръководител на оркестъра от няколко години.

Ще изпълним „Импровизация и Токата” от Панчо Владигеров, „Половецки танци” из операта „Княз Игор” на Александър Бородин, „Нощ на голия връх” от Модест Мусоргски и още няколко произведения. Акцентът е върху славянската музика – заради специалната дата. Ще направим и световна премиера на Сюита за пиано и симфоничен оркестър „Атина”. Композитор е българинът Жан Панайотов, който живее в Германия. Флейтистката Аманда Николова от Филхармония „Пионер” и кларинетистът проф. Росен Идеалов ще изпълнят „Тарантела” от Сен-Санс. След този концерт имаме участие в голяма програма, посветена на 65-ата годишнина от създаването на Националния дворец на децата. А през юли отново ще съберем над 90 инструменталисти в Балканския младежки оркестър. Концертът е в рамките на „Варненско лято”. Благодарение на контактите с музикалните училища в Ниш и Солун, миналата година за пръв път свирихме заедно – техни представители, Филхармония „Пионер” и ученици от Пловдивското музикално училище. За мен е голяма чест и отговорност да дирижирам този оркестър, който през годините се е утвърдил в световен мащаб. Благодарение на фондация „Проф. Влади Симеонов” и Националния дворец на децата ние имаме възможност да осъществяваме проектите си, да пътуваме. Филхармония „Пионер” е място, в което млади инструменталисти трупат опит и се подготвят за активно участие в музикалния живот на България.

В концерта на 24 май ще вземе участие и хор „Бодра смяна”, който ще изпълни „Химна на светите братя Кирил и Методий”. Събитието започва в 12 часа. Каним всички, които искат да празнуваме заедно най-обичания български празник. Входът е свободен – каза още Любомир Денев-син.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!