Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей в Горна Оряховица създаде експозиция за местния суджук

Снимка: Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново

В Историческия музей в Горна Оряховица е създадена нова експозиция, посветена на най-прочутия местен деликатес - "Горнооряховски суджук". 

Повече от два века в Горна Оряховица се прави суджук, но реалните свидетелства са от първия фотограф, заснел местни колбасари преди 145 години, когато селището е обявено за град. Богата колекция от архивни снимки и документи, запазени стари съдове и уреди за производството на суджук са включени в експозицията. Атрактивно съчетание на предмети и стенопис ще позволи на посетителите да се потопят в атмосферата на старите работилници.

Кулинарният продукт, който е една от емблемите на Горна Оряховица, преди три години беше признат от Европейската комисия като защитено географско название. На 30 май, когато в града ще започне традиционният празник на суджука, всеки посетител на музейната експозиция ще може да опита деликатесите на трите местни фирми, правото единствени у нас да правят "Горнооряховски суджук".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

200 килограма суджук на скарите в Кошарица днес

За пета поредна година несебърското село Кошарица ще чества празника на домашната наденица. 200 килограма  пресен суджук ще бъде изпечен на площада в центъра, осигурени са и 100 литра вино. Веселбата започва в 11 часа. Повече в репортажа на Росица Амелева..

публикувано на 14.01.15 в 08:33

Трети фестивал на суджука и младото вино

Третият фестивал на суджука и младото вино ще се проведе днес  в шуменското село Кюлевча. Това съобщи за Радио Шумен кметът на община Каспичан Милена Недева. На селския площад ще се мели месо и ще се пълнят суджуци. Програмата е със специалното..

публикувано на 09.11.14 в 07:02

"Горнооряховският суджук" - единствен в Европейския регистър на защитените наименования

В Европейския регистър на защитените наименования и географски указания до този момент фигурират повече от 1200 продукта, сред които само един е български. Това е "Горнооряховският суджук". В "Преди всички" Иванка Статкова , експерт в Дирекция..

публикувано на 06.02.14 в 11:20