Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Враца беше отбелязана 139-ата годишнина от подвига на Ботев и неговата чета

| обновено на 01.06.15 в 22:18
Снимка: БГНЕС
С тържествен митинг-заря във Враца беше отбелязана 139-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев. "Не може да забравяме онези знайни и незнайни мъже и жени, които наредиха България сред свободните и прогресивни нации в Европа", заяви в словото си президентът Росен Плевнелиев.

На 2-ри юни ние не просто почитаме великите предци на българския народ, ние отправяме поглед към нашето настояще и към идните дни на нацията. Днес даваме отговор пред себе си и пред дедите ни дали сме готови да поемем по Ботевия път, да дадем всичко от себе си, дори и живота си за род и родина. Нека Ботевият огън все така силно да разгаря сърцата ни. Вярвам, че ще съумеем да го съхраним и да го предадем на бъдещите поколения българи, за да бъдат те достойни и справедливи стопани на своята земя, каза още Плевнелиев.

Митингът събра стотици врачани и гости на града край паметника на Ботев на едноименния площад. Тържествено и паметно озарен, Ботевият площад отново ни събира в първоюнската вечер, тук, в подножието на Околчица, символ на безсмъртието и славата. Величествен и горд, паметникът на войводата сияе от дълбока синовна почит на цял един народ към своя гениaлен син, това каза в приветствените си думи кметът на Враца Николай Иванов.

За тържествената проверка бяха строени военни от поделението във Враца и ученици от врачански училища. Те бяха поздравени от президента Росен Плевнелиев.

Тържественият митинг завърши с пищна заря в небето над града.

Утре, 2-ри юни, в 12:00 часа сирените в цялата страна ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в страната (с изключение на влаковете) следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!