Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските състави на БНР пеят за 1 юни – Деня на детето

БНР Новини
Група „Радиодеца“
Снимка: БУЛФОТО

Първи юни е любимият ден на малчуганите. Тогава небето е пълно с цветни балони, отвсякъде звучи весела музика, а детските желания са закон за възрастните. Малките певци от радиосъставите също празнуват.

Нека припомним, че тази година отбелязваме 25 години от създаването на „Радиодеца“ – най-малките музиканти под покрива на „Голямата къща“. Освен активна звукозаписна дейност за програмите на БНР, формацията има и много концертни участия. Последното от тях беше в програмата на Биг бенда на БНР „24 кадъра джаз“, посветена на вековния юбилей на българското кино. Там изпълниха и песента „Детство мое“ от филма „Неочаквана ваканция“ – музика и аранжимент Вили Казасян, текст Богомил Гудев.

В Детския радиохор също има съвсем невръстни певци. Но те са сред т.нар. стажанти, които преминават около тригодишно обучение, докато влязат в концертния състав. Репертоарът включва най-доброто от хоровата литература.

Детският радиохор е сред най-престижните български състави, изкуството му е познато на няколко континента. Основан е преди 55 години от Христо Недялков, който повече от 50 години беше и негов главен диригент. Маестро Недялков създаде и десетки песни за репертоара на ДРХ. Сега диригент е Венеция Караманова.

Детски радиохор
Празникът за певците от ДРХ отново ще е на сцената – точно на 1 юни, в Народния театър „Иван Вазов“. Концертът, посветен на детския празник е организиран от сдружение „България си ти“. 

Независимо, че концертният подиум е мястото, на което най-често празнуват „Радиодеца“, този път г-жа Илина Тодорова е решила да остави 1 юни само за детски игри. Малките музиканти имат право да си отдъхнат – след поредица от успешни концерти и чудесното си представяне на Международния фестивал на изкуствата "Сен Дени" – Франция. Освен това, предстои последната им изява за сезона, чието красноречиво мото е: „Здравей, ваканция“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!