Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дне е Празникът на розата в Казанлък

| обновено на 07.06.15 в 15:29
Празник на розата
Снимка: Венелина Попова

Празникът на розата в Казанлък започва с традиционния фестивал и ритуала "Розобер", в който участва и земеделският министър Десислава Танева. За тържествата в града гостува и президентът Росен Плевнелиев. 

Празникът започна както винаги с ритуал в розовите масиви край село Енина. За разлика от предишните години, когато тук идваха предимно туристи от Япония, сега имаше десант от китайски туристи, които бяха щастливи да се снимат пред новата статуя на японката в центъра на Казанлък.

Празнично карнавално шествие оцвети централната улица на града. Днес е кулминационният ден на 112-тите тържества на Фестивала на розата. Тази година те са под егидата на ЮНЕСКО и под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Той посочи, че розата е най-разпознаваемият български символ, а розовото масло има славата на най-доброто в света:

Българското розово масло е вписано като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.

Кметът на града Галина Стоянова каза:

Поканата на генералния директор на ЮНЕСКО госпожа Ирина Бокова празникът на розата да се впише в нематериалното наследство на ЮНЕСКО е признание.

А министър Десислава Танева заяви, че за традиционните български сортове рози, производителите тази година ще получат допълнително по 100 лева на декар от програмата за развитие на селските райони.

По време на празника стана ясно, че правителството ще отпусне над 22 милиона лева за развитието на Казанлък. Това съобщи министър Лиляна Павлова. 20 милиона от Оперативната програма „Региони в растеж“ ще се инвестират в транспортната, социалната, образователната и културната инфраструктура. Отделно 1 милион лева от предишната програма „Регионално развитие" ще отидат за парковата и градската среда. Още 1 милион и 300 хиляди лева ще бъдат дадени за  изграждането на новия музей на розата.

Президентът ще посети и Хисаря, където са реставрирани културно-исторически обекти, с подкрепата на Оперативна програма "Регионално развитие".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!