Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът в Гърмен засегна и децата

Снимка: БГНЕС

Конфликтът между българи и роми в Гърмен вече засегна и децата. 146 деца от ромския квартал не посещават училище от 26 май, заради което родителите им няма да получат детски добавки. Има опасност училището да бъде закрито. А протестите с искане за намеса на институциите в проблемите в Гърмен продължават.

От инициативния комитет на протестиращите срещу беззаконието в общината и държавата подготвят по-мащабен митинг, който ще се проведе на 12 юни от 14.00 часа. Тогава изтича двуседмичният срок, записан в уведомленията от ДНСК за доброволно премахване на незаконните постройки в квартал "Кремиковци", в който името на единствената улица назовава десетгодишния проблем в прав текст "Извън регулация".

Опитът на институциите да реабилитират спазването на закона в Гърмен пренесе рецидива и в училище. От страх за саморазправа и денонощно охранявани от полиция и жандармерия, ромите спряха децата си от училище. Над 60 процента от учениците са от квартал "Кремиковци". От 26 май 146 деца не посещават учебните занятия, призна директорът на училището Стоян Стругов:

Това ни е основната задача - всеки ден да върнем толерантния дух и мултикултурният диалог в училището да бъде на ниво, което беше и преди това.

Въпреки натрупаните отсъствия всички деца ще могат да завършат учебната година.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!