Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видеокамери работят в критичните участъци около Гърмен

Снимка: БГНЕС

Четири камери за видеонаблюдение бяха монтирани в Община Гърмен. С това бе изпълнена още една от конкретните мерки, набелязани за овладяване на напрежението след масовия бой между роми и други жители на Общината, прераснало в масови протести срещу беззаконието. 

Камерите са разположени в най-критични участъци около Гърмен, в които има концентрация на кражби и в най-натоварените транспортни артерии на Общината. Оплакванията на местните срещу набезите на ромите са предимно за кражби на селскостопанска продукция, храна и вещи от домовете им. Стотиците посегателства, на които хората твърдят, че са жертва през последните години, контрастират с информацията, изнесена от МВР, според която от началото на годината са били регистрирани 4 кражби. Очакванията са, че системата за видеонаблюдение ще има респектиращ ефект. Тя  ще се управлява от общински специалисти, но достъп до информацията и записите ще има и полицията, уточни кметът на Гърмен Минка Капитанова :

Това е превантивна дейност, която сме коментирали преди тази ситуация. Съвместно с полицията сме коментирали, че е, за да може по-бързо да се локализира откъде е тръгнала кражбата, дали са външни лица, дали са си местни. Отделно това ще улесни работата на полицията за разкриваемостта на набезите, които се случват на територията на община Гърмен. Самите камери правят и записи. Ще се наблюдава постоянно!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!