Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекцията по труда установи системни нарушения на сроковете за изплащане на работните заплати и ваучерите за храна в ТЕЦ "Бобов дол"

| обновено на 11.06.15 в 15:46
Снимка: ТЕЦ "Бобов дол"

Системни нарушения на сроковете за изплащане на работните заплати и ваучерите за храна в ТЕЦ "Бобов дол", както и липса на специално работно облекло това  е констатирала съвместната проверка на Инспекцията по труда в Кюстендил и регионалната структура на КТ "Подкрепа" в Дупница.

Часове след мълчаливия протест на работниците тази сутрин Инспекцията по труда информира синдикатите в предприятието за започване на спешна проверка, на която покани и тях. В същото време се разбра, че ръководството на централата е наредило изплащането на 50-процентовия остатък от априлските заплати. Инспекторите са направили предписания с фиксирани в тях срокове за изплащане и на ваучерите за храна, които закъсняват с няколко месеца. Проверката е констатирала масова липса на работно облекло и предпазни средства, които трябва да се получават всяка година. Във вторник протоколът от проверката на Инспекцията по труда ще бъде връчен на изпълнителния директор на дружеството Емил Христов, който днес не е бил в предприятието.

Със съдействието на Инспекцията отново ще настояваме незабавно да започнат преговори по подписване на нов колективен трудов договор, в който ясно да бъдат разписани основните ангажименти на работодателя спрямо работниците, каза Йорданка Германова, лидер на КТ "Подкрепа" – Дупница. Ако отново бъде направен отказ от нормален диалог, протестите ще приемат по-радикална форма, допълни тя. Около 1000 души работят в ТЕЦ "Бобов дол". Повечето хора са притеснени за работните си места.

По-рано синдикалистите обявиха, че от пет-шест месеца системно се забавя изплащането на работната заплата и хората получават само част от възнагражденията си. Спрени са и ваучерите за храна. Диалогът в предприятието, което е собственост на Христо Ковачки, е нарушен, каза за "Хоризонт" конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" Любка Георгиева, която от години следи проблемите в централата:

Опитите за подписване на нов колективен трудов договор са срещнали категоричен отказ от страна на изпълнителния директор Емил Христов, твърди тя. Според Георгиева няма обективни икономически причини за неизплащане на заплатите и социалните придобивки в ТЕЦ "Бобов дол", тъй като от миналата година предприятието е излязло от енергийния микс на държавата и продава електроенергия на свободния пазар.

Проверка на синдикатите показва, че контрагентът стриктно спазва графика на разплащания с ТЕЦ-а. Хората са категорични, че протестите ще продължат, независимо от резултатите от проверката на Инспекцията по труда, защото досега ефект от констатираните нарушения няма. Те настояват за незабавно започване на преговори по нов КТД,  независимо че старият, макар и изтекъл, продължава да действа в момента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!