Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

83 на сто от населението у нас е засегнато от замърсяване на въздуха с фини прахови частици

Снимка: БГНЕС

83 на сто от населението у нас е засегнато от замърсяване на въздуха с фини прахови частици. За сравнение, в Европа превишението на нормите е три пъти по-малко. Кметовете ще могат, както в други европейски градове, да забраняват движението на автомобили, когато се установи повишено замърсяване на въздуха с прах. 

В Девня е най-чист атмосферният въздух, но жителите в Северозападна България дишат най-замърсен въздух заради липсата на инвестиции за подобряване на жизнената среда. Кои са градовете, посочи директорът на изпълнителната агенция по околната среда Ваня Григорова:

Видин на първо място, в Монтана, Ловеч и Плевен продължават превишенията на емисии на серен диоксид в автоматична станция "Гълъбово", като източници са топлоелектрическите централи от комплекса "Марица изток".

Чрез промени в закона за чистотата на атмосферния въздух ще се въведат повече санкции и мерки за намаляване на замърсяването. Ще се налагат до пет хиляди лева глоба за кмета, ако не се спазват мерките. Министър Ивелина Василева:

Възможност за промяна на автомобилното гориво или на превозни средства с алтернативно гориво. Що се отнася до битовото отопление, мерки като например поставянето на филтри на комините, смяна на начина на отопление в индивидуални жилища или съответно в райони на населените места, където хората основно се отопляват с твърдо гориво.

Все още се обмисля вариант енергийните помощи за социално бедните да се отпускат за отопление, което не води до значително замърсяване. Според данни от изпълнителната агенция по околната среда в 73 на сто от контролните пунктове е установено превишение на допустимите нива за шум в населените места.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!