Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин предложи трайно решение на проблема с миньорските пенсии

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Ивайло Калфин предлага трайно решение на проблема с миньорските пенсии. Това стана ясно от изявление на министъра на труда и социалната политика в Смолян.

Предложението на практика е за намаляване, не за увеличаване на възрастта за пенсиониране при миньорите. От 57 години, както е по сега действащия Кодекс за социално осигуряване, възрастта пада на 55 години. То е одобрено и от синдикатите, включително тези, представляващи миньорите. От сега обаче действително започва да се увеличава възрастта за пенсиониране. Министър Калфин припомни, че в последните 15 години, откакто е в сила тази пенсионна система, възрастта за миньорите е увеличена с осем месеца. В момента мъжете миньори с първа категория труд се пенсионират на 52 години и осем месеца. Министерството предлага тази възраст да расте с два месеца годишно докато се стигне до 55 години. Запазват се 10-те години стаж за миньорите, на 45 години, и възможността за още по-ранното им пенсиониране при закриване или съкращаване на мини.

Според министъра обаче, точно този регламент води до злоупотреби в бранша, защото много работодатели съкращават щатове, карат хората да се пенсионират и когато вече получат голяма пенсия, ги наемат обратно на работа в рудника, като им дават по-ниска заплата.

На практика пенсионната система финансира работодателя в минния бранш, бе категоричен Калфин. В Министерството вече има и регламент, свързан с пенсионните фондове, който цели да преодолее двегодишното прекъсване на пенсията при ранно пенсиониране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!