Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуозите на БНР свирят под открито небе

БНР Новини
Момент от първото издание на фестивала
Снимка: БНР

Започва второто издание на летния фестивал „Под откритото небе на София”, организиран от Българското национално радио. В три поредни вечери (от днес до 18 юни) оркестрите на нашата медия канят столичани на своите концерти пред Народния театър „Иван Вазов“. Отново са застъпени трите „основни цвята“ в музикалната палитра на радиосъставите – фолклор, джаз и симфонична музика. Оркестърът за народна музика открива поредицата.  Диригентът Димитър Христов е подбрал най-добрите солови пиеси от репертоара на състава, изпълнявани и записвани през последните години. Специални гости в програмата са певиците Нели Андреева и Боряна Василева, както и дуото Христина Белева (гъдулка) –Петър Миланов (китара). Ще прозвучи и „Концертно хоро за три кавала“. Музиката е на тримата солисти: Недялко Недялков, Костадин Генчев и Кръстьо Димов.



Програмата на Биг бенда на БНР очакваме на 17 юни. Повечето от пиесите в нея са на Джери Бергонци. След участието си в Джаз форум Стара Загора и два майсторски класа, световноизвестният саксофонист с радост ще свири с прекрасните музиканти от бенда, според собствените му думи.

„Беше чудесно да участвам в джаз фестивала в Стара Загора. Градът е прекрасен, запознах се и свирих с чудесни музиканти. Опитах хубаво българско вино. Познавам Пламен Карадонев от Бостън, той ме покани в един свой проект, от него дойде и поканата за това ми гостуване. Впечатленията ми наистина са много добри и се чудя дали да не остана тук“ – с усмивка каза Джери Бергонци.

Ето и какво сподели Антони Дончев:


Имаме огромното удоволствие да свирим с един от най-интересните саксофонисти в света. Част от неговите авторски пиеси, които ще чуете, са аранжирани специално за случая.  В бенда ще свири и Пламен Карадонев. Преди време той е бил няколко години пианист в Биг бенда на БНР, след това е заминал в САЩ, където живее вече 15 години. И една важна информация за софиянци и гости на столицата –ако времето не е хубаво, концертът ще се проведе в Първо студио на БНР.

Тридневният фестивал „Под откритото небе на София” завършва със симфониците на БНР, диригент Григор Паликаров. Солистите са от редиците на оркестъра. Цигуларката Галина Койчева – Мирчева,  концертмайстор на състава ще изпълни „Мелодия” от П. И. Чайковски и „Любовен поздрав” от Едуард Елгар. Флейтистът Явор Желев  и кларинетистът Данчо Радевски солират в „Тарантела” от Сен-Санс. Оркестровите произведения в програмата са от Панчо Владигеров, Жак Офенбах, Джакомо Росини, Ленард Бърнстейн, Антонин Дворжак и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!