Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват борсите за плодове и зеленчуци

| обновено на 18.06.15 в 17:56
Снимка: Радио ВИДИН

Инспектори от Агенцията по храните проверяват борсите за плодове и зеленчуци в цялата страна. Непълно етикетиране и лошо сортиране са първите констатации при проверките на зеленчуковите пазари и борси  На борсата в квартал Слатина в София не бяха констатирани нарушения. На пазара в квартал "Иван Вазов" беше констатирана липса или непълно етикетиране на предлаганите плодове и зеленчуци. Голяма част от търговците там предпочетоха да изоставят стоката си на сергиите, за да не бъдат проверени. 

За земеделските производители се изисква да покажат зелена карта на производителя, анкетна карта за регистрация, здравна книжка, а за търговците - документи откъде са взели продукцията, която продават - дали от борсата или от производител. По Закона за храните санкциите при допуснати нарушения са от 500 до 10 хиляди лева в зависимост от нарушението и дали то е направено от физическо лице или земеделски производител.

Д-р Силвия Каменова
, експерт в Българската агенция по безопасност на храните, отбеляза:
В последните години се стараят търговците в тази посока, защото и за тях излиза солено. Съветвам хората да прочетат етикетите, задължително трябва да бъде обявен видът на продукта и неговият произход.

Липса на етикети, пропуски при документите и лошо сортиране на стоката констатираха инспекторите при проверката си на борсата в село Кърналово, община Петрич. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!