Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът „Бохеми“ – шарен коктейл от балкански ритми и емоции

Снимка: Bohemi Balkan Festival

Шарен коктейл от балкански ритми и със сигурност – много емоции предлага първото издание на фестивала „Бохеми“.  На 26 и 27 юни в Банско си дават среща музиканти от Сърбия, Гърция, Македония и България. Някои от тях са добре познати по цял свят – легендарният кларинетист Иво Папазов – Ибряма, сръбският майстор на баладата Желко Йоксимович и неговите сънародници от „Барка Брас Бенд“. 

„Бохеми” е онзи фестивал, който щедро ни кани да усетим вкуса и звука на музиката, характерна за Балкански полуостров. Нашата цел е всеки, съпричастен към бохемския начин на живот, да сподели преживяването с най-добрите“ – твърдят организаторите. Първи в програмата са фолклорният ансамбъл на града домакин и прочутата мъжка група „Бански старчета“.

От Гърция пристига групата „Баилдса“ („Baildsa“), както и „Гаджо Дило“ – позната на българската публика от участието си в Международния джаз фестивал в Банско през 2013 г.  Вокалистката Илиана Цапацари и момчетата от „Гаджо Дило“ изпълняват музика в стила Manouche gypsy jazz (мануш джипси джаз). Техният източник на вдъхновение е Джанго Райнхард, определян от всички без изключение като гений. Както отбелязват изпълнителите, най-голямо влияние върху стила им е оказал артистичният и личен път на големия музикант от ромски произход, както и стиловете в джаза от 30-те и 40-те години на ХХ век.

Почитателите ще чуят и известната македонска поп певица Каролина Гочева. В биографията й вече са пет студийни албума и съвместни изяви с Влатко Стефановски, Весна Маринова и др. В афиша на „Бохеми“ е и българската етно формация „Булгара“, която повече от десет години изпълнява авторски пиеси, вдъхновени от българската традиционна музика и фолклора на балканските страни.

Концертите са на открито – на централния площад в Банско. Входът е свободен за всички гости на фестивала. Дано и времето да е благосклонно към участниците и почитателите на темпераментната балканска музика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!