Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопското село Осиково с добра ягодова реколта тази година

За поредна година ягодопроизводители от родопското село Осиково снабдяват българските курорти по Черноморието с десертни ягоди. Въпреки дъждовното време, тазгодишната реколта е добра, каза кметът Велин Палигоров:

Средни добиви 700-800 кг на декар и цената е добра, от 2 лева до 2,70 стигна ягодата на килограм. Зависи от качеството, защото има сортове, които не траят много, но има такива, които са трайни и за тях търговците дават повече пари.

Ягодопроизводството в родопското село започна още през 1991 година като алтернативно земеделие на картофопроизводството. Началото дадоха две-три семейства с по няколко декара. Днес вече разполагат с обширна площ от повече от 200 декара ягоди. Почти всичките 380 жители на селото са заети с ягодопроизводство, допълва кметът Палигоров:

Прекрасна работа. Даде на човек 2 тона ягоди, взима пет хиляди лева, какво му трябва да върви в Испания, във Франция, какво да търси там... По-добре да си работи на неговото стопанство, отколкото някой друг да го експлоатира.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!