Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младата пианистка Виктория Василенко: Щастлива съм, че имам възможност да уча при големи личности

БНР Новини
Снимка: личен архив

Виктория Василенко е едва на 22 години, но вече е натрупала сериозен професионален опит. Носител е на множество отличия от клавирни конкурси в България, Гърция, Италия, Чехия. Сред тях е втора награда (при неприсъдена първа) на Международния клавирен конкурс „Джеймс Мотрам” в Манчестър, Англия. Имала е рецитали във Виена (2008), Ню Йорк (2010) и други световни музикални столици. Била е солист на Симфоничния оркестър на Ливърпул, Брюкселски камерен оркестър, камерен оркестър Линкълнууд (САЩ), Симфоничен оркестър на БНР, оркестър на Класик ФМ, Софийска филхармония, Фестивалния оркестър на лятната музикална академия „Музика Мунди” в Белгия (през 2009-а с диригента Максим Венгеров)… Притежател е на две статуетки „Кристална лира”, присъдени от Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Първата – като най-добър млад солист за концертен сезон 2007-2008, втората – като камерен изпълнител през 2012 г.

От ранна възраст Виктория има възможност да учи при известни педагози. Шанс, който й се дава и днес.


Моите най-важни учители и досега са родителите ми Ася и Александър Василенко. И двамата са преподаватели, изпълнители. Те са и утвърдено клавирно дуо. В Националното музикално училище в София бях в класа на Антонина Бонева, завърших при проф. Стела Димитрова-Майсторова. От 2011 г. съм в Мадрид, във Висшето музикално училище „Кралица София”, където имах щастието да попадна при Дмитрий Башкиров. Едновременно с това съм студентка в НБУ. „Кралица София” е частна академия, която дава артистични дипломи. Професорите са сред най-известните имена в музикалния свят – Захар Брон, моят преподавател, Иван Монигети, Ана Чумаченко и други. Чувствам се прекрасно в тази атмосфера. Благодарна съм за възможностите, които училището дава – участия в концерти, конкурси, предоставят се стипендии. Там учат много талантливи българи.




В края на тази учебна година Виктория получи и една от престижните награди на „Кралица София”.

С моето трио спечелихме наградата за най-успешен камерен състав. Беше ни връчена лично от кралица София. Щастлива съм, че втори път съм отличена с тази награда. Преди две години беше за най-обещаващ млад пианист. Моите колеги в триото са Лаура Сабо – виолончело и Мохамед Хибер – цигулка. Този успех ни осигури важни участия в Испания. Може би отново ще свирим и във Франция – през март имахме концерт в Париж. Заедно с нашата преподавателка по камерна музика Марта Гуяш обмисляме и други изяви, както и участия в сериозни конкурси.


Все по-голяма зависимост обвързва младите класически музиканти с организации, занимаващи се с т.нар. музикален бизнес. Реклама и добър мениджмънт – това ли пътят към успеха? Ето и отговорът на Виктория:

Действително бизнесът в промотирането на млади музиканти е станал много важен. Това може да е за добро или за лошо, зависи от хората, които се занимават с него. Ние, представителите на най-младата генерация, имаме голям късмет – отворени сме към света, имаме достъп до всяка точка на планетата, пътуваме, създаваме контакти. Срещаме големи личности, дори имаме шанса да сме техни студенти, както е в моя случай. Много възможности дава и интернет. Аз се старая да не пропускам нито една от тях. Засега, слава Богу, имам късмет. Разбира се, много работя за този късмет. Искам да споделя и още нещо. Аз, както и младите ни сънародници в Испания, се стараем да включваме български творби в своите програми. Това съществува като практика, но не е достатъчно. А имаме музикални бисери, които би трябвало да се популяризират.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!