Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова: Смятам, че ако се наложи, парламентът също ще подкрепи позицията на премиера за заем за Гърция

Снимка: БГНЕС

Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова парламентът би подкрепил позицията на финансовия министър и премиера по идеята България също да стане гарант по спешен заем за Гърция.

Мисля, че министър-председателят и министърът на финансите изразиха вече позиция. Смятам, че парламентът, ако се наложи, също ще я подкрепи.

Помолена за коментар на недоволството на премиера, че министрите не изпълняват изискването за десет на сто съкращения, Менда Стоянова подчерта, че съкращенията от 10 процента били заложени в бюджета. Тя изброи министри, предимно от ГЕРБ, като отличници, защото се справят с изискването.

Целта на това беше чрез натиска на Бюджета всички министерства да направят съответната реформа, да оптимизират своите администрации. Едни министри го правят, други министри не го правят. А тези, които не го правят, вероятно в края на годината ще кажат: "Трябват ми допълнителни пари, защото нямам пари да платя заплатите на хората ноември или декември". Това им каза вчера Бойко Борисов: "Няма да давам пари. Ако вие поискате пари да заплати накрая, ще си депозирате оставката, защото не сте си свършили работата през цялата година". Те не харчат повече. Просто не намаляват разходите си съгласно бюджета. Военният министър примерно е един от тях, който не прави такава реформа.

Мога да кажа кои са отличниците: Министерството на енергетиката - госпожа Теменужка Петкова, госпожа Десислава Танева. Те полагат усилия, макар че са големи структурите им, да направят необходимото и да оптимизират тези структури.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!