Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венцислав Пенев: „Новият ми албум е готов, очаквам го с вълнение”

БНР Новини
Снимка: личен архив

Венцислав Пенев е малко над тридесетте, а първите си сериозни стъпки като изпълнител прави през 2004 г. Негов учител и вдъхновител е Костадин Гугов. И до днес представя заглавия от репертоара на големия народен певец. Някои от тях ще намерят място в новия албум, който Венцислав подготвя, заедно със записи, направени за нашата медия в съпровод на Оркестъра за народна музика при БНР. Сред тях са „Ожени ме, мамо, „Садила Яна бел босилек, „Нани, нани, Димче”.




Аз съм от Нови Искър (градче близо до столицата), но не изпълнявам народна музика от Шоплука –
представя се Венцислав.  Избрах фолклора от Пиринско, както и песните на Никола Бадев, Васка Илиева, Петранка Костадинова от съседна Македония. Искам да подчертая, че съм се учил само и единствено от незабравимия Костадин Гугов. Запознахме се преди повече от десет години. Още при първата ни среща изпяхме заедно популярната „Море сокол пие”. Той беше приятно изненадан, че гласът ми е толкова подходящ за песните от неговия репертоар. Препоръча ме на продуцентите в Националното радио. Тези първи записи определям като начало на професионалния си път. Моят учител държеше текстът на всяка песен да остане непроменен, да се спазва местния диалект. Беше убеден, че младите трябва да се доказват на голямата сцена с непопулярни заглавия. Благодарен съм му за всичко. Преди време записах „Спомен за Гугов“ – музика и текст Ани Момчилова, аранжиментът е на Сашко Велков от Македония.  В първия си албум включих две от най-популярните му песни – „Параходът ми пристигна” и „Айде слушай, калеш Ангьо” (б.р. калеш – черноок, Ангьо – от умалително от Ангелина).

Готова е и новата колекция от песни, с която Венцислав ще зарадва почитателите си. Наред с другите записи, в нея са включени негови авторски песни в любимия му фолклорен стил. Снимките за книжното тяло са направени в къщата-музей на Веле Митров, съратник на Васил Левски, която се намира в софийския квартал „Бенковски“. Там през 1871 г. Апостолът на свободата основава таен революционен комитет.

Фотосесията е дело на Георги Алексиев – млад и много амбициозен фотограф – пояснява младият певец. – А къщата е на повече от 200 години. По време на снимките имах чувството, че усещам духа на миналото, че пътувам назад във времето. Според мен се получиха интересни фотографии, които Георги ми предостави, за да красят новия ми албум. Очаквам появата му с голямо вълнение. В него също ще има песни на Гугов, но няма да спомена заглавията им.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!