Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози сигнализират за финансови нарушения в обществената поръчка за парк "Пирин"

Снимка: Уикипедия

Природозащитни организации сигнализират екоминистъра за финансови нарушения в обществената поръчка за разработване на новия план за управление на "Пирин". Еколозите твърдят, че новият план за управление на Националния парк "Пирин" не е с необходимото качество и ще се използват европейски средства за документ, който ще позволи разширяване на строителството.

Александър Дунчев от организацията "Световен фонд за дивата природа" настоя да се прекрати договора за подготовка на новия план:

В плана за управление вместо капацитет на екосистемите, вие знаете ли какво е записал инвеститорът -  зимен капацитет на ски съоръженията, осемкабинкова линия, две хиляди човека на час. Те вместо да направят оценка на капацитета на екосистемите, те са направили оценка на капацитета на зимните съоръжения в ски зоната, вероятно в угода на инвеститора.

Управителят на фирмата, която разработва новия план за парк "Пирин", Антоний Стефанов отрече твърденията на еколозите:

Този план е рамков и той не предвижда нито един декар застрояване, нито един кубически метър за отсичане.

Антоний Стефанов съобщи, че ще се увеличат зоните за туризъм до 10 на сто в други населени места на територията на парк "Пирин" не в Банско. За всяка туристическа зона ще се прави оценка за съвместимост. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!