Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Костов: Няма доклади на банковия надзор с негативна информация за КТБ

Снимка: БГНЕС

Димитър Костов, който е номиниран от новия управител на БНБ да оглави банковия надзор, заяви пред парламентарната комисия за бюджет и финанси, че в докладите на надзора за състоянието на банковата система не е имало негативна информация за КТБ. Отчитани са нормални показатели, не е докладвано за нередности, дори и след надзорна проверка на място. 

Това не е формално законово изискване, но е установена практика в Централната банка подуправителят, ръководещ Управление "Банков надзор", да внася в УС на БНБ за информация доклад за състоянието на банковата система. В тези доклади не се е съдържала каквато и да е негативна информация, свързана с КТБ. Според тези доклади КТБ е отчитала нормални капиталови, ликвидни и финансови показатели в рамките на надзорните регулации. Управителят и подуправителите, с изключение на този ръководещ "Банков надзор", както и членовете на УС, не сме имали достъп до надзорните данни от проверяваните банки, както и до докладите за инспекциите на място. По закон УС на БНБ няма оперативни надзорни функции.

Костов увери, че ако бъде избран за поста, ще промени тази практика и ще внася пред ръководството на Централната банка докладите от надзорните проверки, но не за да прехвърля отговорността на колегите си, а за да търси съдействие, контрол и съвети.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!