Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

138 курсанти прие НВУ "Васил Левски" във Велико Търново

Новата специалност "Военна полиция" е най-предпочитана от младежите, които са кандидатствали за курсанти в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново. Той обучава не само бъдещи офицери, но и студенти по граждански специалности.
660 души са се състезавали за 138-те места за курсанти-първокурсници в НВУ. Обичайно при нас кандидатстват около 900 младежи годишно, по-малкият брой сега е резултат от демографската криза, но ние не направихме компромис с изисквания бал за прием, каза заместник-началникът на университета полковник Веселин Мадански.
Във висшите училища у нас за новата учебна година има 77 хиляди места за първокурсници, а завършващите средно образование са 60 хиляди. От тях 6 хиляди ще продължат обучението си в чужбина и 6 хиляди няма да учат висше образование, тоест имаме под 50 хиляди кандидати за 77 хиляди места, допълни той.
По тази причина военният университет е намалил приема си на студенти от 490 на 355. Това е със 135 души по-малко в сравнение с миналата година, защото ние не искаме да снижаваме критериите си за прием, както направиха много други университети, подчерта полковник Мадански.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!