Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възраждат идеята за лифт между крепостта "Царевец" и Арбанаси

Снимка: Катя Чорова

Във Велико Търново е възродена идеята за изграждане на лифт между средновековната крепост "Царевец" и архитектурно-историческия резерват Арбанаси. Очаква се следващата седмица Общинският съвет в града да даде съгласие за стартиране на процедура за  устройствен план и прединвестиционни проучвания на бъдещата въжена линия.

През 2004-2005 година са правени проучвания и четири варианта за трасето на лифта. Според избраната  тогава разработка началната станция е  в подножието на  Царевец , а до нея се слиза с асансьор от Балдуиновата кула в крепостта. Крайната станция е предвидена до телевизионната кула в Арбанаси. На двете точки ще има паркинги за коли и автобуси,нови спирки на обществения транспорт и търговски обекти. Разчетите са кабинковата въжена линия да превозва по около 700 туристи на час, като при пътуването те ще наблюдават красивата панорама  на Велико Търново и Арбанаси.

Според прогнозите новите проучвания и съгласуването на проекта с всички институции,включително и с Националния институт за недвижимите паметници на културата, ще отнемат повече от година. Община Велико Търново ще търси европейско финансиране за изграждане на тази нова туристическа атракция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!