Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Златен прах“ – младост, красота и любов към традициите

БНР Новини
Победителите във фестивала – Представителният фолклорен ансамбъл на гр. Мездра.
Снимка: Албена Безовска

Пъстри танци, хубава народна музика, младост и веселие – така ще запомним Международния фолклорен фестивал „Златен прах“ в село Челопеч. Отмина едва второто издание, но човек има чувството, че е попаднал на дълговечни традиции. Интересна концертна програма,  оспорван конкурс със сериозен награден фонд, вълнуващи преживявания за публика и участници, българи и чужденци… И прекрасната сцена в един уникален парк с трудното име „Корминеш“. Всичко това превърна събитието във вдъхновяващ празник, единодушни са представителите на групите от Турция, Словакия, Румъния, Италия и България.

Данка Ковалчикова ръководи ансамбъл „Розмария“, представящ фолклор от Източна Словакия. Към традиционните стъпки младите танцьори включват съвременни елементи, а специално за случая и хумористични театрални сценки на български език, с които спечелиха много усмивки и аплодисменти.

Ансамбъл „Розмария“ от Словакия

Формацията е основана преди 22 години – разказва г-жа Ковалчикова. – Участвали сме на 72 международни фестивала, обиколили сме цяла Европа, били сме в Индия, Турция. Преди да дойдем тук, погледнахме картата. Видяхме, че е малко населено място и не очаквахме кой знае какво. Толкова сме възхитени от екипа на г-н Кесяков (кмет на Челопеч), от организацията, атмосферата, мястото. Научихме, че в околностите на селото добиват злато, но аз мисля, че тези хора носят злато в сърцата си. 

Аз съм Ченгиз Везникли, ръководител на Одринския клон на Анадолска фолклорна фондация – представя се хореографът от Турция. – Има редица общи черти между традиционните танци в нашия район и българската Тракийска област. Много близки са Пайдушко, Касапско и други хорà. Музикантите твърдят, че и в мелодиите е така. Участвали сме в десетки фестивали, включително в България. Но тук, в Челопеч, не виждам дори малък пропуск в осигуряването на всичко необходимо. Храната, хотелът, сцената – всичко е прекрасно. Програмата е интересна, хората са сърдечни.

Ето какво каза Серена от Италия:


Аз съм от „Трискелион“ – групата от Сицилия
. Нашите танци са автентични, стремим се да съхраним местните традиции. Няколко души от състава вече сме били в България през 2006 г. на друг фестивал. Там научихме български народни танци, сега знаем повече за страната ви и искаме да се върнем отново.

Група „Трискелион“ от Сицилия
Прекрасна танцьорка, Серена с лекота се справи и с изпълнението на „Полегнала е Тодора“ в съпровод на останалите от групата – една от изненадите на гала концерта последната вечер.

Танцьорите от РумънияОригиналните музика и танци от град Бистрица – Трансилвания, представени от румънските гости, също впечатлиха публиката. Групата представя овчарски фолклор, а костюмите са невероятно колоритни. Ние изразяваме своята любов към традицията. Искам да поздравя всички, които направиха незабравими тези дни за нас. Много се забавляваме тук – думи на един от танцьорите в трупата.

На 25 юли се проведе конкурсната част, в която по регламент участват само български изпълнители.

Много трудно определихме наградените, особено при танцовите състави – споделя Даниела Дженева, член на журито. Представиха се много добри ансамбли, с авторски танци, подготвени великолепно. Хубаво е, че има конкурс за нови произведения, за солисти и групи, наградите са придружени с щедри суми.

Прекрасни млади хора се представиха – доказателство, че традицията е жива.  Но трябва да се търсят повече нови произведения от млади творци в областта на фолклора – препоръчва и известният хореограф Димитър Манов.
Фолклорната група от Етрополе

Димитър Христов – композитор и диригент на ОНМ на БНР, който също оценяваше българските изпълнители, допълва:


Състезанието премина при огромна конкуренция. Бяха представени почти всички области на България, преобладаваха участниците от Шоплука. Много професионални танцови състави биха завидели на някои от т.нар. аматьори, които се явиха. Специални адмирации за организаторите. Разбрах, че жителите на Челопеч са само 1500. Не е за вярване, че успяват да създадат такъв празник за всички. Впечатлен съм и съм респектиран.


Сред десетките танцови групи на първо място се нареди Представителният фолклорен ансамбъл на гр. Мездра.

Фестивалните дни събраха хиляди почитатели на фолклора. На гала концерта чуждестранните групи бяха подготвили изненади за публиката и българските домакини. Всеки състав изпълни по една българска песен или танц. Особено атрактивни бяха младите танцьори от Анадолската фолклорна фондация. Те облякоха български носии, предоставени им от читалището в Челопеч, а танцът, който изпълниха, им спечели продължителни аплодисменти. Символични домакини на събитието бяха съставите от Челопеч. Сред тях – и невръстните танцьори от Детски танцов състав „Изворчета“.

Детски танцов състав „Изворчета“




За нас беше чест, отговорност и невероятна емоция да открием и закрием международното събитие – казва Валентин Иванов, ръководител на „Изворчетата“. – Благодарен съм за възможността да работя с малчуганите от детската градина „Ханс Кристиан Андерсен“ и да покажа какво сме направили за една учебна година. Те станаха любимци на публиката, получихме покани от всички чуждестранни групи да им гостуваме. За мен това е голям успех.

Преди бляскавите фойерверки кметът г-н Алекси Кесяков покани на сцената своя екип от ентусиасти – 15-ина служители на общината. А г-жа Богданова, артистичен директор на събитието, обяви, че започва подготовката за третия фестивал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!