Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венцислав Айдарски и Нина Рангелова спечелиха плувния маратон от о. Света Анастасия до моста в Бургас

Победителят от плувния маратон „Галата Варна“ преди две седмици Венцислав Айдарски беше най-бърз и в Бургас. Той премина над 7- километровото разстояние от остров Света Анастасия до бургаския мост за 1 час и 17 минути. 24-годишният плувец сподели:

Много се радвам, че победих точно на този маратон. Много исках да стана първи, защото не съм го печелил. Минах горе-долу всички стилове, без бътерфлай. Условията бяха добри, морето беше леко от самото начало.

24-годишната Нина Рангелова от Пловдив победи при жените с време от 1 час и 20 минути:

Щастлива съм, че станах първа. Морето беше спокойно, организацията беше на ниво, имаше ясно обозначен коридор.

И двамата победители са с квоти за олимпийските игри в Рио де Жанейро догодина. Днес те получиха по 1000 лева от общия награден фонд - 6 000 лева.

Маратонът дава възможност на любителите да мерят сили с професионалисти, каза Янко Стойчев от плувен клуб „Бриз“, организатори на спортното събитие.

Надяваме се маратонът да стане традиционен, понеже е важно да се стимулират хората, да спортуват повече. Виждате, че във всички класации сме от най-затлъстелите нации в Европа и навсякъде сме в дъното, и поне, ако може с такива мероприятия да отлепиме от дъното.

Състезанието бе част от програмата за отбелязване на "Бургас - Европейски град на спорта 2015“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!