Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници обжалват решението на бившия екоминистър за строеж на лифт в НП "Пирин"

| обновено на 17.08.15 в 17:16
Снимка: БГНЕС
Петима представители на екокоалицията "За да остане природа в България" са обжалвали пред съда като граждани решение на бившия екоминистър Станислав Анастасов от ДПС, съобщават от организацията.
Решението позволява на офшорна фирма да построи нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт под връх Тодорка в Национален парк "Пирин". До обжалването пред съда се е стигнало, тъй като настоящият екоминистър Ивелина Василева, като принципал на държавната собственост в националния парк, не се е възползвала от правната възможност да спре строителството на ски лифта до приключване на съдебните спорове - обясняват от екокоалицията "За да остане природа в България" в съобщение до медиите.

Александър Дунчев от организацията "Световен фонд за дивата природа", коментира пред "Хоризонт":

Ние считаме, че чрез съда тази екооценка, която беше издадена от предишното правителство, ще бъде обявена за нищожна, а самото обжалване на решението на правителството на Орешарски, всъщност спира неговото действие, което прави строителството незаконно, тъй като няма да има екологична оценка влязла в сила. А когато няма екологична оценка, Министерството на околната среда и водите по закон има правото да спре строеж, който нарушава закона. Фирмата бърза да построи, за да постави държавата пред свършен факт. Най-големите наши притеснения са, че държавата толерира далаверите на офшорните фирми в Пирин.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!