Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се популацията на белите щъркели в България

Снимка: Дневник

Увеличава се популацията на белия щъркел в страната, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. Резултатите от седмото международно преброяване на този вид птици показва, че България е сред страните с най-много щъркели. 

В 80-те общини, които са били обект на преброяването на белия щъркел, са установени 2211 щъркелови гнезда. Най-много гнезда има в селата Белозем, Равно поле, Звеница и Дъбован.

Очакваме леко да се увеличи популацията на белия щъркел. В някои населени места има драстично увеличение, в други пък има намаление, обясни Свилен Чешмеджиев, национален координатор на преброяването.

България привлича щъркелите с географското си местоположение, реките, морето, релефа и влажните зони. През зимата за ранените птици се полагат грижи в специални центрове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Спасиха 4 щъркела в района на Пловдив

Експерти на РИОСВ – Пловдив спасиха четири щъркела в района на Съединение и село Оризари. Сигналите за бедстващите птици са получени на "Зеления телефон" на инспекцията през почивните дни и днес. Два от щъркелите са намерени от жител на Оризари, който ги е..

обновено на 10.08.15 в 16:09

Колко щъркели спасихме това лято?

Над 500 човека се включиха в конкурса, организиран от Българското дружество за защита на птиците, каза в ефира на Радио София Свилен Чешмеджиев, национален координатор на преброяването на белия щъркел. Днес изтича срокът, в който могат..

публикувано на 31.07.15 в 15:45

Преброиха 1400 гнезда на белия щъркел у нас

1 400 гнезда на белия щъркел у нас са преброили доброволци и специалисти от Българското дружество за защита на птиците ( БДЗП) в рамките на 7 – то международно преброяване започнало преди месец . Птицата е символ на запазените естествени..

публикувано на 14.07.15 в 10:18

Броят щъркелите в Белоградчик

Белите щъркели ще бъдат преброени днес в Белоградчик . Това съобщи за Радио ВИДИН Свилен Чешмеджиев , координатор на седмото международно преброяване на птиците. То се провежда в момента в 40 държави, сред които и България. "Ние от Българското..

публикувано на 01.07.15 в 09:38

7 млади щъркелчета намериха нови семейства

Европейското село на щъркелите в България, Белозем, стана втори дом на 7 млади щъркелчета от Спасителния център на Зелени Балкани. През изминалата седмица екип на Спасителния център и "Зелени Балкани" посети Белозем , и по-точно щъркеловата колония,..

публикувано на 22.06.15 в 13:59