Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:
Снимка: Мария Пеева

Двама известни японски учени, запознати с положението на Корейския полуостров, изразяват, на страниците на вестник The Japan Times съмнения, че ще се стигне до война. Хидеши Такесада, професор по международни отношения, обърна внимание на факта, че Северна Корея не е мобилизирала по-големи поделения от полк. Според него, основната цел е да бъде притеснявана администрацията на южнокорейския президент Пак Кън-хе, която заема твърда позиция срещу Пхенян.

Според другия учен, професора-кореист Хаджиме Изуми, целта на Севера е да накара Южна Корея да започнат общи преговори.

Британският Телеграф пише: "Армията на Корейската народно-демократична република може да е огромна, но оръжията и оборудването ѝ са остарели. Много по-малката по численост армия на Южна Корея е облагодетелствана от някои от най-добрите американски оръжия и екипировка. По-важното е, че се намира под закрилата на американската сигурност, там са разположени 28 500 американски военнослужещи. Освен това, армията ѝ е по-добре нахранена, докато много дезертьори от Северна Корея се оплакват от глад по време на военната си служба, пише още Телеграф.

Посетителите от България и Турция в Гърция тази година ще достигнат нов рекорд - 2 милиона души, съобщава вестник Kathimerini. Според данните на Асоциацията на гръцките туристически дружества, от януари до юли, посетителите, влизащи от територията на България, са се увеличили с 19%. Една от причините са атрактивните цени на чадърите и шезлонгите по  плажове, отбелязва вестникът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!