Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се обсъжда редът за внасянето и разпределянето на пенсионните вноски

| обновено на 25.08.15 в 10:55
Снимка: БГНЕС

Представители на правителството, работодателите и синдикатите ще обсъдят днес реда за внасянето и разпределянето на пенсионните вноски съгласно последните законодателни промени.

Промените предвиждат и право на избор на осигуряване в Държавното обществено осигуряване (ДОИ) и Универсален пенсионен фонд, или само в НОИ, както и възможността категорийните работници, ползващи права на ранно пенсиониране, да изберат да се осигуряват само във фондовете на ДОИ или да внасят суми и в професионалните пенсионни фондове.

След като възрастта за пенсия беше замразена за 2 години, от 2016 г. тя отново започва да нараства плавно и при мъжете, и при жените. Реформата предвижда през 2016 г. жените да се пенсионират на 60 години и 10 месеца със стаж 35 години и 2 месеца, а мъжете на 63 години и 10 месеца със стаж от 38 години и 2 месеца.

Президентът на КТ „Подкрепа”  Димитър Манолов ще председателства заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъди прехвърлянето и разпределянето на парите за втора пенсия между НОИ и частни фондове.

Синдикатът подкрепя проекта на Наредба като задължително изискване, което произтича от приетите промени в КСО. По този начин ще може да се  усъвършенства тристълбовият пенсионен модел. От синдиката заявяват, че макар и с голямо закъснение трябва да се даде възможност за избор дали вноските за втора пенсия да отиват в Държавното обществено осигуряване и Универсален пенсионен фонд или само в Държавното осигуряване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!