Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършва се една година от водното бедствие в района на парк "Росенец"

Снимка: БГНЕС

Днес си спомняме и за приливната вълна, която заля преди година пътя Созопол - Бургас в района на парк „Росенец“ и отне живота на двама души. 

Един от спасителите, помогнали на хората, отнесени от приливната вълна, Марин Гърков си спомня за кошмарната нощ:

Чухме, че имаше гласове, чуваха се в гората и първото момче, което беше в първата кола до пътя, го извадих. След това чух навътре, че се викат гласове. Тръгнах навътре в гората и даже се блъснах в едното момиче, тя беше на едно дърво. Влязох още навътре , имаше две коли една върху друга, които са ми пред очите, въобще не съм го забравил това нещо.

В района на наводнението няма опасни язовири, а заключението на експертите откъде е дошла приливната вълна, заляла главния път Созопол-Бургас, според вещите лица, обяснява следователят по делото Велчо Велков.

Приливната вълна е събрала от 4 водосборни района и всичко се е събрало в най-ниската част, кота нула, където река Остманлийска се влива в Черно море. Просто това е стихия, която аз и хората, които разпитах, които всички там са известни - пожарникари и спасители, всеки казва такова нещо не сме виждали.

За да приключи разследването, трябва да бъде изготвена сложна, комплексна, съдебна, геодезическа, хидротехническа и метеорологична експертиза. На този етап няма данни за виновни длъжностни лица:

С вещите лица като правихме огледа, просто засега не можем да кажеме дали има отговорни длъжностни лица, понеже това е природно явление . Огънят и водата никой не може да спре, когато е в количество, което не е безопасно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!