Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева ще внесе отново за гласуване отхвърления проектозакон за борба с корупцията

| обновено на 12.09.15 в 14:19
Снимка: БГНЕС

Според вицепремиера Меглена Кунева напълно нормално е посланиците на държавите от Европейския съюз у нас да присъстват на провелото се вчера заседание на парламентарната комисия по външна политика, посветено на борбата с корупцията. Кунева беше категорична, че отново ще внесе за гласуване в Народното събрание отхвърления проектозакон за борба с корупцията:

Естествено, че посланиците имат място в такъв диалог и мога да ви кажа една съвсем формална причина - България е в режим на мониторинг по "Правосъдие и вътрешен ред". В този мониторинг участват държавите-членки. Само след няколко месеца държавите-членки ще се съберат, техните представители в Брюксел, и ще говорят по оценката как България се справя в областите "Правосъдие" и в областите "Антикорупция". Естествено те ще питат, столиците ще питат посланиците си в страната, и ще вземат предвид тяхното мнение. За мен вчера беше важно, за пореден път, публично на всички да стане ясно, че не е имало никакво основание този закон, антикорупционният закон, да не бъде гласуван на първо чете. И аз ще предложа законопроекта в първия възможен момент през декември, а колко време ще отнеме, за да бъде гласуван в парламента, това не мога да предскажа. Наистина ни трябва този закон, коментира вицепремиерът Меглена Кунева пред журналисти във Велико Търново.

Най-късно в началото на следващата година ще има приет закон срещу корупцията по високите етажи на властта потвърди вицепремиерът Румяна Бъчварова:

Антикорупционният закон е закон на цялата коалиция. Той е приет от Министерски съвет и се надявам в периода до следващите три месеца да изчистим всички детайли, по които има въпросителни, и да имаме един такъв приет закон в края на годината или началото на годината. Вярвам, че това ще се случи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!