Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берт Кундерс: Холандия е разтревожена от действията на Русия в Сирия

Бойко Борисов и Берт Кундерс
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Даниел Митов и холандският му колега Берт Кундерс разговаряха за Сирия, Украйна и Иран, бежанската вълна и енергийната сигурност.  България и Кралство Холандия ще работят тясно в международните процеси, още повече че и двете страни имат общи възгледи за тяхното развитие.

Кундерс не скри притеснението си от действията на Москва в Близкия изток, коментирайки: 

Доста съм разтревожен за политиката на Руската Федерация в Сирия и Близкия изток. Трябва да се прави разлика между действията на "Ислямска държава" и режима на Башар Асад.

Според дипломата е очевидно, че броят на бежанците ще продължи да расте.

Европа трябва да покаже солидарност за бежанците. Трябва да има истинска оперативна подкрепа, както и финансова, допълни той.  Холандия е отделила още 110 милиона евро за подкрепа на бежанците, сподели дипломатът.  Амстердам се застъпва за необходимостта да се говори за солидарност със съседите, както с Турция, така и с другите страни в региона, за да се осигури подкрепа. Според холандския първи дипломат, разговорите между ЕС и Турция вървят в правилната посока. 

Даниел Митов от своя страна каза, че страната ни работи много тясно с Холандия по отношение на Шенген и добави:

България изпълнява техническите критерии. България, на всичкото отгоре, в тази сложна ситуация се справя добре с охраната на външните граници. Това е очевидно за абсолютно всички. Въпрос на процедура е, въпрос на разговори и на бъдещо определяне на момента, в който поне можем да разчитаме на това, че въздушните и морските граници ще бъдат отворени за нас.

Според холандския външен министър България има важно значение и като партньор в ЕС е много стабилен  елемент.

На срещата си с Берт Кундерс, премиерът Бойко Борисов е посочил като основен приоритет в икономическата политика на правителството създаването на благоприятна, предвидима и стабилна политическа, икономическа и регулаторна среда за развитие на бизнеса. Министър-председателят е изразил задоволство от отличното взаимодействие в сферата на правосъдието, полицейското сътрудничество и борбата с трафика на хора.

Разчитаме на подкрепата на Холандия във връзка с подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., каза още премиерът Борисов.

Берт Кундерс ще бъде приет и от президента Росен Плевнелиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!