Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови изисквания към ветеринарите ще има с промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност

Снимка: WWF – България

Нови изисквания към ветеринарите ще има с въвеждането на промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, съобщават от Агенцията по храните. Едно от тях предвижда въвеждането на 48-часов срок, в който лекарите ще са длъжни да въведат в единна информационна система данни за раждане, смърт или продажба на животно. Планират се и санкции за неизпълнение на задълженията на ветеринарните лекари.

Данните от информационната система ще се използват и при определяне на риска и предпазване от заразни заболявания. Ще бъдат създадени постоянни екипи от ветеринарни лекари от системата на Агенцията по храните, които да потвърждават или отхвърлят възникнало съмнение за болести, за които има риск от бързо и масово разпространение, съобщават още от агенцията. Животновъдите ще са длъжни да съобщават за заболели животни на ветеринарния лекар, а ветеринарите ще са длъжни да посещaват през определен период от време фермите, с които имат сключен договор.

Нерегистрираните животни са най-рискови за разпространение за заразни заболявания. Затова животни без ушни маркери или оставени без пастир, ще бъдат умъртвявани по хуманен начин, гласят още промените в закона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Изплащат на частните ветеринари ваксинациите за болестта "син език"

Започна изплащането на средствата за извършените ваксинации за болестта „син език“ в Разградско. Това съобщи за Радио Шумен ръководителят на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев. За всяка ваксинирана овца частните ветеринарни..

публикувано на 08.09.15 в 15:36

Ветеринари ще разясняват начините за предпазване от антракс на жителите от с. Млада гвардия

Начините за предпазване от заразяване с антракс ще разясняват днес ветеринарни специалисти на жителите на варненското село Млада гвардия. В сила остава забраната за паша на открито въпреки проведената снощи масова ваксинация на добитъка в селото. Към..

публикувано на 21.07.15 в 06:52

Организират обучение на ветеринари за профилактичните прегледи на пчелните семейства

Обучение за регистрираните в системата на Българската агенция по безопасност на храните ветеринарни лекари от Североизточна България ще се проведе днес от 11.00 ч. в зала „Тича“ на хотел „Шумен“. Обучението е във връзка с провеждане и контрол на ежегодните..

публикувано на 19.03.15 в 08:38