Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Търговище ще актуализират регистъра за състоянието на военните паметници в областта

Снимка: Радио Шумен

Нова актуализация на регистъра за състоянието на военните паметници започва в Търговищка област. В него ще бъдат вписани новопостроените след 2010 година паметници и паметни плочи.

Целта на проверката, разпоредена от Областната комисия за военните паметници, е експертите да преценят състоянието на паметниците в петте общини на областта и където е необходимо да бъдат извършени възстановителни работи, обясни директорът на Регионалния исторически музей Магдалена Жечева и сподели първите си впечатления от извършените проверки:

В село Голямо ново има един паметник в двора на църквата, който беше счупен. Децата от училището заедно със своя учител по история са се погрижили да вдигнат паметника и го закрепят. В добро състояние са паметниците, които в последните години бяха открити в Макариополско и Буховци. Добри грижи се положиха за паметника в село Надарево, който е много красив и представителен за този тип монументално изкуство. В двора на църквата в село Вардун има около 30 паметника, които бяха потънали в трева, бяха счупени и самата историческа памет беше позагубена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!