Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Разшифрованите данни от черната кутия на разбилия се на полуостров Синай пътнически самолет не са помогнали за установяването на причините за катастрофата, пише Комерсант. Данните показаха, че в продължение на 20-те минути на полета всички системи на самолета са работили изправно, но след това едновременно са прекратили предаването на параметри. Експертите смятат, че подобно нещо може да се случи заради разхерметизиране на салона в резултат на взрив, откъснал опашката на машината, в която се намира кутията. Според тях ситуацията на борда се е развила толкова бързо, че пилотите даже не са успели да реагират. Затова безполезни могат да се окажат и записите на речта им, посочва изданието.

Великобритания се забърка в задълбочаваща се дипломатическа конфронтация с Русия. Това стана, след като Кремъл определи като шокиращо това, че британската страна не споделя разузнавателна информация, която според британски министри сочи убедително, че катастрофата е причинена от заложена от "Ислямска държава" бомба, отбелязва  Индипендънт.

Великобритания и Русия се оказаха в конфликт заради причините за авиокатастрофата, след като Москва отхвърли като "спекулации" твърденията на Лондон, че причина за трагедията може да е в резултат на бомба, пише в същия дух Файненшъл Таймс. Британските изявления разгневиха както руската, така и египетската страна. Москва е чувствителна към всякакви предположения, че "Ислямска държава" може да е свалила самолета, а Кайро се бои, че свързването на катастрофата с тероризъм може да нанесе тежки и трайни вреди на египетската туристическа индустрия.

Египетският президент, който е на посещение в Лондон, заяви, че е много ядосан от решението на британското правителство да спре полетите до Шарм ел Шейх, отбелязва Фугаро. Британското решение беше взето едностранно, без консултации с египетската страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!