Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 000 тона кашкавал се внасят годишно в България

| обновено на 12.11.15 в 18:33

Според данни на Института по аграрна икономика годишно в България се внасят 10 хиляди тона кашкавал, чиято цена е много по-ниска от тази на традиционния български продукт. Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров поясни, че става дума за подвеждане на потребителите, тъй като технологията, по която се произвежда вносният продукт, е различна:

Европейско жълто сирене, което неправилно се етикира незаконно като "кашкавал". Това не е правилно.

По думите на Зоров, няма отговор на въпроса защо Агенцията по храните и Комисията за защита на потребителите не реагират на това закононарушение.

Според Зоров, у нас има 241 хиляди крави, кандидатстващи за субсидия, а срещу тази цифра стоят под 480 хиляди тона декларирано мляко. Разделени двете цифри дават 2.12 тона на крава. Около 20 на сто от животните в България произвеждат  две трети от млякото, а субсидирането на останалите е губещо.

Божидар Иванов от Института за аграрна икономика обясни, че от 2003-та до 2014-та година стопанствата, в които се отглеждат млечни животни у нас са намалели 4 пъти:

Проблемът на българското млечно животновъдство не е в броя на кравите, а в млеконадоя, който е  около 80 на сто по-нисък от този в ЕС. За 2015-та година средно за съюза той е 6.8 тона на крава, докато в България той все още не може да достигне 4 тона.

Според Иванов, не е ясно къде отива част от произвежданото от нас мляко, защото в ЕС през настоящата година се преработват над 92 процента от произведеното мляко, докато у нас за 2014 г. този процент е едва 45:
 

Голяма част от българското мляко или не се декларира, или не достига до млекопреработвателните предприятия.

Подробности по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

По-малко от половината мляко в България се преработва в официални мандри

В официални мандри се преработва по-малко от половината мляко, произвеждано в  България, а средно за Европейския съюз процентът е над 90, обяви Божидар Иванов от Института по аграрна икономика. Това означава ,че 55% от млякото не се декларира и..

публикувано на 12.11.15 в 13:17